Wat te doen bij droge ogen?

Wanneer de ogen te droog zijn en de traanfilm breekt, is een intensive aangepaste behandeling nodig. Onvoldoende bevochtiging van de ogen is niet alleen vervelend, maar kan ook het ontstekingsrisico van de hoorn- en/of bindvlies verhogen, en zelfs tot zware schade leiden als dit niet wordt behandeld. Wat kan er dan worden gedaan bij droge ogen? In veel gevallen is behandeling met bevochtigende oogdruppels of oogzalf nuttig.

Droge ogen als gevolg van problemen met de traanfilm

De natuurlijke traanfilm bedekt onze ogen en beschermt die tegen ziekteverwekkers en uitdroging. Het bestaat uit drie lagen: de binnenste mucine laag (slijmlaag), de middelste waterige laag en een vetrijke laag. Wanneer de middelste waterige laag te weinig vocht bevat, of de buitenste laag onvoldoende vet, kan de traanfilm opbreken en zijn taken niet meer goed uitvoeren. Dit leidt tot een branderig gevoel en jeuk, rode ogen of zwelling; de typische symptomen van droge ogen, ook bekend als het sicca syndroom.
 

Diagnose door verschillende technieken

Als op basis van de symptomen het vermoeden van droge ogen bestaat, dient een specialist te worden geraadpleegd. Door verschillende testen kan deze een diagnose stellen, andere oorzaken van de oogproblemen uitsluiten en indien nodig een passende behandeling aanraden. Voor diagnose wordt vaak de BUT van de traanfilm bepaald. Hierbij wordt het traanvocht met een kleurstof gekleurd. De arts let erop hoe snel na het knipperen de traanfilm de eerste breuken vertoont. Hoe sneller dat gebeurt, hoe slechter de bevochtiging en hoe droger het oog. Ook de zogenoemde Schirmertest ter bepaling van de traanhoeveelheid, of een kleuring van dode hoornvliescellen, kan helpen bij de diagnose.
 

Wat te doen bij droge ogen? Behandeling met oogdruppels en zalf

Voor de behandeling van droge ogen worden druppels voor overdag, en zalf voor de nacht aanbevolen. Hierbij vervullen verschillende middelen verschillende taken:

Wanneer de waterige laag van de traanfilm te dun is – dus te weinig traanvocht bevat – zijn oogbevochtigingsmiddelen zoals bijvoorbeeld oogdruppels raadzaam. Zij vullen het traanvocht aan dat voor de oogbevochtiging ter beschikking staat, en zorgt dat traanfilm wordt aangemaakt die dik genoeg is. hyaluronaat is voor oogbevochtiging zeer geschikt. Dit houdt veel vocht vast en creëert een gelijkmatige, goed hechtende film over het oogoppervlak.

Indien de stabiliserende vetlaag van de traanfilm gebrekkig is, zijn oogdruppels raadzaam om deze buitenste laag te ondersteunen. De buitenste laag geeft de traanfilm stabiliteit, en beschermt de ogen tegen de verdamping van de waterige laag van de traanfilm. Naast speciale oogdruppels zijn ook vetachtige oogzalven aan te bevelen, die gebruikt worden voor het slapengaan. Deze bevorderen ‘s nachts het herstel van het oogoppervlak.

Omdat de ogen ’s nachts veel minder traanvocht produceren dan overdag, is het raadzaam om in het algemeen droge ogen met oogzalf te behandelen. Deze zijn bij uitstek geschikt om de ogen tijdens de nachtrust tegen uitdroging te beschermen.

Lees meer over de werking, toepassing en toediening van oogdruppels, en over de impact en het gebruik van oogzalf. Lees ook over welke stoffen oogdruppels bevatten.

Meer interessante pagina's