Ectoïne oogdruppels

Naast het gebruik in cosmetische producten, is ectoïne ook een vast component in middelen voor de behandeling van oogaandoeningen. In oogdruppels bijvoorbeeld, verzacht ectoïne irritaties en ontstekingen, terwijl het zowel de waterige als ook de lipidelaag van de traanfilm stabiliseert, en zodoende voor optimale bevochtiging zorgt.

Wat bacteriën uit zoutmeren met droge ogen te maken hebben

De strijd om het bestaan is niet altijd eenvoudig. Toch krijgen veel organismen het voor elkaar, of het nu planten of micro-organismen zijn, om onder de meest extreme omstandigheden te overleven, zelfs bij grote hitte of strenge vorst. De organismen ontwikkelen daarbij beschermende mechanismen en hulpmiddelen om deze extreme situaties te trotseren. Zo'n beschermende stof is ectoïne, dat door bacteriën wordt gevormd die in extreem zout water leven.

Overleven onder deze omstandigheden is voor bacteriën alleen mogelijk door een hoge concentratie ectoïne in het celplasma. Ectoïne voorkomt het verlies van vocht bij de bacteriën en stabiliseert enzymen, proteïnen en celmembranen doordat het een vochtrijke, beschermende laag rond deze structuren vormt. Deze verzorgende en beschermende eigenschappen kunnen van nut zijn voor de huid en de slijmvliezen van de mens.

Ectoïne bij de huidverzorging en in oogdruppels

In crèmes en lotions werkt ectoïne bevochtigend en cel beschermend, het kan de huid echter ook beschermen tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals uv-straling, allergenen en fijnstof.

In de geneeskunde wordt ectoïne gebruikt bij irritaties of ontstekingen van de huid of slijmvliezen, bijvoorbeeld bij een droge neus, allergische rhinitis (hooikoorts) of bij ontstekende huidaandoeningen zoals neurodermitis en psoriasis.

Ectoïne in oogdruppels stabiliseert de traanfilm en verzacht daardoor ontstekingsachtige en allergische oogreacties. Het jeuken en branden van de ogen vermindert, en het welzijn verbetert.

Voordeel: de oogdruppels kunnen meerdere keren per dag worden gebruikt. Van ectoïne is bekend dat het zeer goed wordt verdragen. Ongewenste bijwerkingen als een kort branderig gevoel na het aanbrengen zijn tot dusver zelden waargenomen.

Onze tip: HYLO DUAL® oogdruppels met hyaluronaat en ectoïne bevochtigen langdurig droge ogen en helpen bij irritaties en ontstekingen.

Meer interessante pagina's