Euphrasia oogdruppels

Al eeuwenlang wordt ogentroost of Euphrasia gebruikt om de ogen te behandelen. De bestanddelen van deze algemeen voorkomende plant, helpen bij rode en ontstoken ogen, en worden ook aanbevolen als bestanddeel van oogdruppels bij droge ogen.

Wetenswaardigheden over de plant ogentroost

Euphrasia officinalis, de Latijnse naam van ogentroost. Deze weideplant komt veel voor in Centraal-, West- en Zuid-Europa. De bloeitijd valt in de zomermaanden. Ogentroost wordt in de volksmond op vele manieren aangeduid: klaaroge, claereooghe, eagetreast (fries) of eachkrûd. In Frankrijk luidt de bijnaam ‘herbe de Sainte Claire’, naar de heilige Clara, de patronesse van de oogziektes. Het heet daar ook ‘brisse lunette’, sla de bril stuk. De halfparasiet Euphrasia haalt mineralen en voedingsstoffen uit naburige grassen.
 

Euphrasia in de volksgeneeskunde en homeopathie

Bestanddelen worden tijdens de bloeitijd geoogst en gedroogd. In de volksgeneeskunde wordt ogentroostthee traditioneel gebruikt bij hoesten, hooikoorts, maagdarmklachten en neusbijholteontstekingen. De voornaamste toepassing vindt de ogentroost echter, zoals de naam al zegt, voor de ogen.

In de homeopathie wordt Euphrasia als volgt gebruikt:

  • in oogbaden en oogdruppels
  • bij tranende, rode en geïrriteerde ogen
  • bij een gezwollen ooglidrand
  • tegen plakkerige ogen in de ochtend
  • tegen vermoeide, gespannen ogen
  • bij strontjes

 

Euphrasia in oogdruppels: hulp bij geïrriteerde en droge ogen

Steeds meer mensen lijden aan een lichte tot matig ernstige vorm van droge ogen. Vermoedelijk komt dit vooral door de toename van onvriendelijke omgevingsfactoren. Enerzijds verblijven we steeds meer in afgesloten ruimtes met airconditioning, waar de tocht en het droge kamerklimaat een belasting zijn voor de ogen. Anderzijds worden aan het oog extreme eisen gesteld door het gebruik van beeldschermen. En dat komt steeds vaker voor: veel mensen werken niet alleen de hele dag op de computer, maar ook in hun vrije tijd komt daar het frequente gebruik van een tablet, smartphone en de televisie nog bij. Onder deze omstandigheden kunnen de ogen zich nauwelijks nog herstellen. Ze reageren door irritatie en worden droog.

Oogdruppels met Euphrasia zijn juist hier van nut: zij werken verfrissend en kunnen irritaties en ontstekingen van het oog verzachten. HYLO® FRESH-oogdruppels bevatten Euphrasia-tinctuur in combinatie met hyaluronaat. Geïrriteerde ogen worden optimaal bevochtigd en verzorgd. De bevochtigende oogdruppels kunnen meerdere keren per dag worden gebruikt, ook gedurende langere tijd.
 

Waarschuwing: middelen met Euphrasia nooit zelf bereiden

De ogen zijn uiterst gevoelig. Juist wanneer ze droog zijn, worden ze nog gevoeliger voor infecties. Daarom kunt u beter niet zelf Euphrasia-tincturen voor de ogen samenstellen. Het risico dat ziektekiemen die schadelijk zijn voor het oog terechtkomen in de zelf samengestelde oplossing, is te groot. Oogdruppels van URSAPHARM worden vervaardigd onder gestandaardiseerde, steriele omstandigheden, en hebben door het unieke COMOD® doseersysteem geen conserveringsmiddelen nodig. Zo worden de ogen ontzien, en tegelijkertijd wordt risico op verontreiniging minder. Bovendien bevat HYLO® FRESH geen potentieel schadelijke fosfaten.

Meer interessante pagina's