Heparine in oogzalf en oogdruppels

Heparine wordt in de geneeskunde al tientallen jaren met succes gebruikt. Enerzijds wordt heparine inwendig gebruikt als injectie bij het tegengaan en de behandeling van trombose, anderzijds als zalf bij bloeduitstortingen en zwellingen. Oogdruppels en oogzalf met heparine bevorderen de duurzame bevochtiging van het oogoppervlak, en helpen bij irritaties en letsel van de ogen.

Heparine remt de bloedstolling.

Heparine wordt door het lichaam aangemaakt in zogenaamde mestcellen en komt vrij bij ontstekingen. De polysacharide grijpt in het complexe proces van de bloedstolling in en remt deze af. Van dit effect wordt gebruik gemaakt in de geneeskunde om levensgevaarlijke bloedstolsels in de aderen (trombose) op te lossen of te voorkomen. De stollingsremmer (anticoagulans) heparine wordt kort na operaties en bij verminderde mobiliteit voorgeschreven. Aangezien heparine niet door het lichaam uit het maagdarmkanaal wordt opgenomen, moet het onderhuids worden geïnjecteerd. Zalven met heparine hebben bij bloeduitstortingen hun nut bewezen: heparine bevordert de doorbloeding en helpt bloedstolsels onder de huid op te lossen. Zwellingen worden zo verminderd. Heparinezalven helpen eveneens bij aderontstekingen.

Bij de toepassing van heparine in oogdruppels of oogzalf doen deze effecten zich niet voor. In de oogheelkunde worden totaal andere functies gebruikt dan hierboven beschreven.
 

Heparine oogzalf en heparine oogdruppels

Oogdruppels en oogzalf met heparine zijn eenvoudig en effectief in het gebruik. Naar behoefte kunnen deze meerdere keren per dag worden gebruikt. Bij de behandeling van droge ogen zorgt heparine voor extra bevochtiging omdat het veel vocht vasthoudt, en bijzonder goed en langdurig aan het oogoppervlak hecht. Heparine ondersteunt op deze wijze de genezing van oppervlakkige verwondingen, werkt verzachtend en bevordert het herstel van geïrriteerd bind- en hoornvlies.

De combinatie met hyaluronaat in HYLO PARIN® oogdruppels is bijzonder effectief bij droge ogen.
Een stabiele vochtfilm beschermt de ogen en gelijktijdig wordt de genezing van wondjes in het oog ondersteund.

Meer interessante pagina's