Oogdruppels met hyaluronaat

Hyaluronaat is een natuurlijke, lichaamseigen stof met uitstekende waterbindende eigenschappen die bijzonder geschikt is voor de behandeling van droge ogen. De toepassing van oogdruppels met hyaluronaat is een van gebruikelijkste behandelingen bij droge ogen.

Wat doet hyaluronaat in het lichaam?

Hyaluronaat heeft in het lichaam verschillende functies. Het komt vooral voor in het kraakbeen en het bindweefsel en is essentieel voor de celdeling. Opvallend is het vermogen om vocht vast te houden. Ter vergelijking: een gram hyaluronaat kan tot zes liter water binden. Daarmee doet dit kluwenvormige molecuul in het lichaam vooral dienst als vochtopslag in het bindweefsel. Verder hecht hyaluronaat door een chemische wisselwerking bijzonder goed en langdurig aan het oppervlak van weefsels, en bevordert het de wondheling door zijn bevochtigende effect. In de gewrichten dient hyaluronaat als smeermiddel bij elke beweging.
 

Hyaluronaat in de geneeskunde

Bij medische behandelingen wordt het natriumzout uit hyaluronaat, het zogenaamde natriumhyaluronaat, toegepast. Naast oogdruppels met hyaluronaat bestaan er de volgende medische toepassingen::

  • bij artrose als smeermiddel voor de gewrichten
  • in neussprays voor de bevochtiging van een droge neus
  • in keeltabletten voor bevochtiging van de mond- en keelholte
  • bij oogoperaties, bijvoorbeeld voor het vullen van het glasachtig lichaam
     

Ook op het gebied van cosmetica is hyaluronaat zeer populair. In de vorm van voedingssupplementen of als crème, en bij het opspuiten van rimpels, littekens of het vullen van onderhuidse oneffenheden, wordt hyaluronaat breed toegepast.
Omdat hyaluronaat ook van nature in het lichaam voorkomt, wordt het bijzonder goed verdragen.
 

Hyaluronaat in oogdruppels

Door zijn uitstekende eigenschappen heeft hyaluronaat bij de behandeling van droge ogen (sicca syndroom) zijn nut bewezen. Door het vermogen veel vocht vast te houden, bevochtigt hyaluronaat het hoorn- en het bindvlies, en wordt het als bevochtigingsmiddel voor de ogen ingezet. Daarbij zorgt de hoge viscositeit van de druppels voor de vorming van een stabiele traanfilm, zonder het gezichtsvermogen nadelig te beïnvloeden.
Bovendien hecht hyaluronaat aan het oogoppervlak waardoor het langdurig in het oog blijft zitten, en er zelden hoeft te worden nagedruppeld. Op het oog vormt hyaluronaat een beschermende film. Daardoor vermindert het de wrijving tussen het ooglid en het hoornvlies, een weldaad voor geïrriteerde en droge ogen.

Oogdruppels met hyaluronaat kunnen afhankelijk van de concentratie hyaluronaat, verschillende gradaties in viscositeit hebben.
HYLO COMOD® van Ursapharm bevat 0,1 procent hyaluronaat en is zeer geschikt bij lichte tot matig ernstige klachten van droge ogen. HYLOGEL® bevat 0,2 procent hyaluronaat. Deze onderscheidt zich door een verhoogde viscositeit wat betekent dat de oogdruppels langer op het oogoppervlak blijven zitten, en ideaal zijn bij ernstigere vormen van droge ogen.

Alle oogbevochtigingsproducten van HYLO EYE CARE® zijn vrij van conserveringsmiddelen en fosfaten.
 

Conclusie

Hyaluronaat is al talloze malen ingezet op verschillende medische gebieden, en de werkzaamheid is bij vele toepassingen bewezen. In oogdruppels voor droge ogen biedt hyaluronaat de gebruiker opmerkelijke resultaten en positieve effecten.

Meer interessante pagina's