Vitamine A bij de oogverzorging

Vitamine A (Retinol) wordt niet voor niets de ogenvitamine genoemd. Het is immers onmisbaar voor het zien. Ook in oogzalf voor de behandeling van droge ogen heeft vitamine A zich bewezen.
 

Vitamine A: goed voor de ogen

Vitamine A behoort chemisch gezien tot de carotenoïden. Dit zijn geelrode kleurstoffen, die van nature in planten, dieren en in melkproducten voorkomen. In het voedsel neemt de mens deze vitamine op in de vorm van zijn voorloper, de provitamine A, uit groenten als wortelen en paprika, of direct als vitamine A uit zuivel- en vleesproducten. In de darm wordt de provitamine omgezet in vitamine A.

De functies van vitamine A in het lichaam zijn divers: het is nodig voor de botgroei, de voortplanting en een gezonde huid. In het oog wordt uit vitamine A rodopsine (staafjesrood) samengesteld, wat noodzakelijk is om te kunnen zien. Als er licht valt op de lichtgevoelige cellen van het netvlies, dan brengt rodopsine een signaaltransmissie op gang naar het eind van de hersenen, die het beeld waarnemen. Een gebrek aan vitamine A heeft daarom ook consequenties voor het gezichtsvermogen. Nachtblindheid en visuele stoornissen kunnen de eerste symptomen zijn van een mogelijk gebrek van de vitamine A. Vitamine A is ook als natuurlijke component in de traanfilm aanwezig.

 

Vitamine A in voedingsmiddelen

Om gevolgen van tekorten te voorkomen dient vitamine A regelmatig met voeding te worden opgenomen. De volgende voedingsmiddelen bevatten bijzonder veel van deze vitamine:

 • vis
 • lever
 • zuivel
 • eieren
 • wortelen
 • sla
 • spinazie
 • broccoli
 • paprika
   

Opmerking: vitamine A is in vet oplosbaar, het lichaam kan het alleen samen met vet opnemen. Verrijk daarom altijd uw salade altijd met een scheut olie.
 

Vitamine A voor het oog, het hoorn- en het bindvlies

Oogzalf met vitamine A wordt gebruikt voor de behandeling van droge ogen en voor aandoeningen aan het hoorn- en het bindvlies. Met behulp van een zalf die in het oog wordt aangebracht, verbetert vitamine A de traanfilm.

Bij incidentele, of bij langdurige en ernstige symptomen van droge ogen kan de vitamine A-zalf VitA POS® worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling met oogdruppels. Vooral voor gebruik ‘s nachts is deze zalf uitstekend geschikt.

Het enigszins wazig zien na het gebruik van de zalf, is dan geen probleem. De zalf houdt het oogoppervlak soepel, en verhindert korstvormingen en ontstekingen van het bind- en hoornvlies en de oogleden.

Aangezien de zalf door zijn viskeuze consistentie bijzonder lang op het oogoppervlak blijft zitten, is belangrijk een hoogwaardig product zonder toevoegingen te kiezen. VitA POS® oogzalf is vrij van conserveringsmiddelen en fosfaten, en ontziet daarom de ogen. Na het openen van de verpakking is de zalf zes maanden houdbaar.

Meer interessante pagina's