Oogdruppels: het aanbevolen middel bij droge ogen

Het voelt alsof er een zandkorrel in het oog zit: droge ogen kunnen heel vervelend zijn en daarom is effectieve behandeling nodig. Meestal is dat in de vorm van oogdruppels die de traanfilm stabiliseren. Hoe oogdruppels in feite werken, waarop te letten bij de aankoop, en andere tips om in acht te nemen, leest u hier.

In het kort: beschrijving van droge ogen

Droge ogen zijn vaak rood en geïrriteerd, en kunnen bovendien branderig aanvoelen en tranen. De oorzaak hiervan is een verstoorde traanfilm die door bijvoorbeeld droge verwarmingslucht openbreekt, en het oogoppervlak niet meer voldoende kan bevochtigen. Dit is niet alleen een vervelend gevoel, maar zorgt er ook voor dat het oogoppervlak niet meer voldoende wordt voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan leiden tot lichte ontstekingen van het hoorn- en bindvlies.
 

Behandeling met oogdruppels

Middelen tegen droge ogen vullen het traanvocht aan en voorzien het hoornvlies zo van vocht. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, meestal worden ze in de vorm van druppels voorgeschreven, en soms als zalf of gel voor de nacht.

Er bestaan verschillende bevochtigende oogdruppels. Ze bevatten ​​doorgaans water, zouten en andere bestanddelen, op basis waarvan ze kunnen worden ingedeeld in vijf verschillende stoffen, ofwel stoffengroepen, zoals:

 • hyaluronaat
 • polyvinylalcohol
 • polyvidon
 • cellulosederivaten
 • carbomeren

 

Bij lichte klachten zijn polyvinylalcohol, polyvidon of cellulosederivaten meestal voldoende. Matig tot ernstige oogklachten kunnen worden behandeld met carbomeren. En een ware alleskunner is hyaluronaat: afhankelijk van de concentratie van de samenstelling kan dit zowel worden gebruikt bij lichte, niet langdurige klachten, als bij matige tot ernstige vormen van droge ogen.

Naast de middelen met slechts één werkzaam bestanddeel, zijn er nu oogdruppels die bestaan ​​uit meerdere actieve bestanddelen. Deze staan bekend als combinatiemiddelen.

Vraag aan uw specialist welke werkzame bestanddelen aanbevolen zijn voor uw ogen. Vooral voor dragers van contactlenzen is het belangrijk om aan de specialist te vragen welke oogdruppels geschikt zijn, om irritatie van de ogen te voorkomen.
 

Waarop te letten bij het kopen van oogdruppels

Het volgende dient u aan de apotheker/opticien te vertellen zodat hij het geschikte product kan adviseren:

 • Duur van de symptomen
 • Ernst van de klachten
 • Mogelijke intoleranties
 • Gewenste soort toepassing
 • Contactlenzen: ja/nee
   

Bovendien kunt u de aanbevolen producten en hun eigenschappen vergelijken, en op grond daarvan een beslissing nemen. De volgende vragen dienen te worden beantwoord:

 • Goed te verdragen?
 • Verminderd zichtvermogen?
 • Lange werkingstijd op het oogoppervlak?
 • Toevoeging van conserveermiddelen, emulgatoren of fosfaten?
 • Hoog waterbindend vermogen?


Het vermogen om water te binden is enerzijds erg belangrijk om het oog langdurig te voorzien van vocht, en anderzijds om de kleine hoeveelheid bestaand traanvocht te benutten. Een lange werkingstijd is belangrijk: hoe langer de oogdruppel actief is op het oog, hoe minder vaak u hoeft te druppelen en hoe productiever het middel.
 

Algemene informatie en tips voor oogdruppels bij droge ogen.

 1. Oogdruppels vrij van conserveermiddelen hebben de voorkeur, omdat deze de ogen en het oogoppervlak niet extra irriteren. Vooral mensen met hooikoorts, of mensen die vaak oogbevochtigingsmiddelen gebruiken, zouden voor een middel zonder conserveringsmiddelen moeten kiezen.
 2. Let er verder op dat de druppels geen fosfaatbuffers of emulgatoren bevatten. Deze kunnen het hoornvlies soms beschadigen, wat leidt tot verlies van het gezichtsvermogen.
 3. Hoe dikker (viskeuzer) het middel, hoe intensiever en langduriger het effect. Echter, erg dikke producten kunnen het gezichtsvermogen beïnvloeden.
 4. De effectiviteit van oogdruppels voor droge ogen verschilt per persoon. Soms is het nodig om verschillende producten te proberen, zodat het meest geschikte kan worden gevonden.
 5. Oogdruppels moeten tijdig en regelmatig gebruikt worden. Als de klachten al zeer ernstig zijn, kan het zijn dat de druppels maar weinig effect hebben. In dit geval moet u onmiddellijk een arts raadplegen.
 6. Dragers van zachte lenzen wordt aangeraden om altijd conserveermiddelvrije producten te gebruiken, omdat deze stoffen zich ophopen op de lens en zo het hoornvlies op de lange termijn kunnen beschadigen.
 7.  Laat het verloop van uw aandoening regelmatig door een oogarts controleren.
   

Weet u niet zeker welke oogdruppels geschikt zijn voor u? Hier vindt u een overzicht van het assortiment van  HYLOEYE CARE® .

Meer interessante pagina's