Bevochtigende oogdruppels en contactlenzen – kan dit samen?

Een handig alternatief voor een bril, vooral tijdens het sporten, uitgaan of wanneer het regent zijn contactlenzen veel handiger. Maar voor mensen met droge ogen zijn lenzen slechts in beperkte mate geschikt, omdat dit visuele hulpmiddel aangetast hoornvlies extra irriteert. Hier ligt het voor de hand om oogbevochtigingsmiddelen te gebruiken. Echter, niet alle oogdruppels zijn hetzelfde. Waar u als contactlensdrager op moet letten bij de aankoop van oogdruppels.

Contactlenzen voor droge ogen: hier moet u op letten

De traanfilm die normaal gesproken het oog volledig bevochtigd, wordt verstoord door het dragen van contactlenzen. De stabiliteit van het traanvocht wordt aanzienlijk minder en de verdamping erger. Dit leidt bij gezonde ogen al tot problemen. Voor mensen die last hebben van droge ogen, kunnen symptomen als jeuk of een brandend gevoel sterk verergeren.

Goed advies van een specialist met betrekking tot de keuze van geschikte lenzen is essentieel. Bestel geen lenzen op het internet: nauwkeurige, individuele afstemming door een deskundige is van belang.

Geschikt voor mensen met droge ogen zijn lenzen met een exact afgepaste basiskromming, de kleinst mogelijke diameter, en goed doorlaatbaar materiaal dat voldoende zuurstof doorlaat tot het hoornvlies.

Er bestaan nu zelfs zachte contactlenzen die zijn afgestemd op droge ogen. Het gaat hierbij om visuele hulpmiddelen op basis van siliconen en hydrogel. Voor zeer droge ogen zijn gellenzen ontwikkeld, met een hyaluronaat-depot dat bij iedere knipper een kleine hoeveelheid afgeeft aan het oog.
 

Zachte contactlenzen werken als een spons

Iemand die last heeft van droge ogen maar niet zonder lenzen kan, kan ter ondersteuning bevochtigende oogdruppels gebruiken, om de aangeslagen traanfilm te stabiliseren. Hierbij moet u zich echter goed laten informeren over welk middel voor u geschikt is. Want hoe de contactlenzen op de oogdruppels reageren, hangt af van het type lens.

Het volgende moet u in acht nemen bij zachte lenzen:

 • Gebruik alleen oogdruppels die geen conserveringsmiddelen bevatten. De vochthoudende samenstelling van zachte contactlenzen zuigt de schadelijke additieven op als een spons, wat kan leiden tot een plaatselijke overdosis en beschadiging van het hoornvlies.
 • Bevochtigende conserveringsmiddel- en fosfaatvrije oogdruppels met hyaluronaat zoals HYLO COMOD® worden sterk aanbevolen. Hyaluronaat is een natuurlijk voorkomend smeermiddel dat veel water kan binden en de traanfilm stabiliseert ondanks de contactlenzen. HYLO®-producten kunnen daarom direct op de ogen met contactlenzen worden gedruppeld.
 • Indien mogelijk, is het beter de lenzen overdag te dragen en daarbij oogdruppels te gebruiken, en `s nachts de ogen met speciale zalf te verzorgen. VitA POS® oogzalf ondersteunt ’s nachts de traanfilm met vitamine A. De volgende ochtend kunt u uw lenzen weer gebruiken zoals gewoonlijk.
   

Algemene tips voor contactlensdragers met droge ogen

Droge ogen zijn een probleem waar contactlensdragers vaak mee worden geconfronteerd. Als daar dan ook nog een ooginfectie bijkomt, kan men erg veel last krijgen. Vooral zachte lenzen zijn gevoelig voor het opnemen van ziekteverwekkers. Door het opvolgen van deze tips, kunt u dit voorkomen:

 • Voor het indoen of verwijderen van de lenzen, moet u uw handen goed wassen met zeep.
 • De door de fabrikant opgegeven draagtijd mag niet worden overschreden.
 • Na het dragen moet u de lenzen met een reinigingsvloeistof reinigen om vervuiling te verwijderen. Vervolgens dient u ze daar enkele uren in te laten liggen.
 • Denk eraan de lenshouder elke vier weken te vervangen.
 • Daarnaast kan een keer per week een eiwitverwijderaar gebruikt worden (verwijdert hardnekkige residuen). Hierbij is goed afspoelen voorafgaand aan het inbrengen op het oog, zeer belangrijk. Het gebruik van gecombineerde oplossingen, een reinigingsmiddel en een eiwitverwijderaar in één, is handiger.
 • Opmerking: contactlenzen mogen nooit slechts met alleen water worden afgespoeld. Dan worden eventuele residuen en ziekteverwekkers niet verwijderd.
   

Conclusie

Wie droge ogen heeft en toch contactlenzen wil dragen, moet door een specialist goed worden geïnformeerd over twee zaken: het type lens en de samenstelling van de bevochtigende oogdruppels.

Over het algemeen geldt: visuele hulpmiddelen die zuurstof doorlaten, zijn het meest geschikt voor mensen met droge ogen. Als u zachte contactlenzen draagt, moet u bij oogdruppels letten op toevoeging van hyaluronaat, en het ontbreken van conserveringsmiddelen en fosfaten.

Lees ook: het juiste gebruik van oogdruppels

Meer interessante pagina's