Het juiste gebruik van oogdruppels

Wie voor de eerste keer in zijn leven oogdruppels gebruikt merkt snel dat het toepassen ervan niet zo gemakkelijk is. Geen enkel ander orgaan is even gevoelig voor prikkels als de ogen. Als de druppels met het hoornvlies in contact komen, probeert het visuele systeem onbewust door te knipperen en een verhoogde traanproductie het “vreemde voorwerp” weg te spoelen. De juiste techniek is daarom doorslaggevend voor optimale werking van het middel. We hebben stap-voor-stap instructies en een hygiënische gids voor u opgesteld, om u te helpen bij het correct toepassen van de oogdruppels, en om infecties te voorkomen.

Stap voor stap: zo dient u oogdruppels op de juiste wijze toe

 1. Als u contactlenzen draagt, kan het zijn dat u deze uit moet doen. Raadpleeg de bijsluiter van het betreffende middel.
 2. Sommige oogdruppels moeten goed worden geschud voor gebruik. Lees ook hier de bijsluiter of het etiket om te zien of dit het geval is bij uw druppels.
 3. Buig uw hoofd zachtjes achterover en trek het onderste ooglid iets naar beneden. Richt daarbij de blik naar boven.
 4. Houd de flacon net boven uw oog.
 5. Druppel het middel in het bindvlieszakje door voorzichtig het onderste ooglid naar voren te trekken met de vrije hand. Meestal is één druppel per oog voldoende, tenzij uw arts anders heeft geadviseerd. Het  COMOD® doseringssysteem biedt een nauwkeurige dosering van precies één druppel per pompdruk.
 6. Sluit vervolgens uw ogen ongeveer een minuut lang. Vermijd daarbij te knipperen. Draai met gesloten ogenleden met uw ogen om de vloeistof gelijkmatig te verdelen.

Hygiëne en tips

Bij de toepassing van oogdruppels mag in geen geval vuil of bacteriën in de ogen terechtkomen. Zieke, droge of ontstoken ogen zijn vatbaarder voor ziekteverwekkers omdat ze al zijn verzwakt. Het verloop van een bacteriële infectie kan een ernstige ontsteking veroorzaken aan de al geïrriteerde ogen. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan hygiëne.

Voordat u de oogdruppels toepast, moet u eerst grondig uw handen wassen. Tijdens het daaropvolgende indruppelen van het middel, dient u erop te letten dat de opening van het flesje noch met de hand noch met het oog in aanraking komt. Over het algemeen geldt: oogdruppels mogen maar door één persoon worden gebruikt. Dit is omdat de bacteriën die zich aan de opening hechten, ook de oplossing kunnen verontreinigen. Als ook iemand anders gebruikmaakt van de oogdruppels, kan overdracht van ziekteverwekkers plaatsvinden.

Daarnaast zijn er een aantal tips die u kunt overwegen bij het gebruik van oogdruppels:

 • Oogdruppels dienen voor gebruik in uw broekzak of met uw handen te worden verwarmd. Het oog reageert op kou door een verhoogde traanproductie, en dan wordt het middel uit het oog gespoeld voordat het kan werken.
 • Kort na het aanbrengen van de druppels moet met een vinger zachtjes op de binnenste ooghoek worden gedrukt. Op deze manier voorkomt u voortijdige afvoer via het traankanaal.
 • Probeer welke positie het meest comfortabel is tijdens het indruppelen: sommige mensen vinden het prettiger om te staan, anderen vinden het makkelijker om te zitten of te liggen.
 • Als u ook nog andere oogdruppels gebruikt, dient u met het toepassen daarvan minstens tien minuten te wachten om wisselwerkingen te vermijden.
 • Elk middel heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum na het eerste gebruik die niet mag worden overschreden. Alle producten van HYLO EYE CARE® zijn zes maanden houdbaar na opening.
   

Belangrijk: afhankelijk van het type oogdruppels kunnen specifieke factoren van belang zijn tijdens de toepassing. Laat u goed door uw apotheker informeren en lees de bijsluiter.

Meer interessante pagina's