Geïrriteerde ogen: behandeling met vrij verkrijgbare oogdruppels

Oogdruppels zijn geneesiddelen of medische hulpmiddelen die worden gebruikt bij oogziekten. Als de ogen rood en geïrriteerd zijn, branden of jeuken, zijn een aantal bevochtigende oogdruppels vrij verkrijgbaar bij de apotheek of opticien. Ontstekingen die zijn ontstaan door bacteriën, dienen te worden behandeld met op recept verkrijgbare geneesmiddelen. Er zijn verschillende op recept verkrijgbare geneesmiddelen, zoals antibiotica.

Definitie oogdruppels

Meestal zijn alle vloeibare medicijnen die extern voor oogklachten worden gebruikt, in de vorm van oogdruppels (oculoguttae). Deze worden door de patiënt periodiek in het bindvlieszakje gedruppeld.

In Nederland zijn oogdruppels voornamelijk verkrijgbaar bij de apotheek en opticien. Oogdruppels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: als ampullen voor eenmalig gebruik, of als een herbruikbaar flesje met een geïntegreerd pompsysteem.
 

Toepassing van vrij- en op recept verkrijgbare oogdruppels

Vrij verkrijgbare oogdruppels kunnen worden gebruikt bij allerlei oogproblemen. Meestal zijn dit geïrriteerde, droge of dikke ogen in verschillende mate, en allergische reacties en hoornvliesaandoeningen. Sommige middelen zijn ook voor de oogverzorging na een operatie.

Naast de vrij verkrijgbare middelen kunnen ook artsen oogdruppels voorschrijven. Dat gebeurt bij ziektes als glaucoom en hoornvlies– of bindvliesontsteking. Indien de ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, bevatten de voorgeschreven oogdruppels meestal antibiotica.

Naast genezing, bestaat in de geneeskunde ook de mogelijkheid om oogdruppels te gebruiken als plaatselijke verdoving in chirurgie, of als pupil verwijdend middel bij onderzoek.
 

Soorten van vrij verkrijgbare oogdruppels

Grofweg kunnen vrij verkrijgbare oogdruppels in drie groepen worden onderverdeeld: bevochtigende oogdruppels, druppels tegen zwelling en roodheid, en antiallergische oogdruppels.

  1. Bevochtigende oogdruppels verlichten alle klachten bij droge ogen, zoals branden en tranen, als gevolg van beeldschermwerk, airconditioning, of het dragen van contactlenzen. Deels bevatten deze de lichaamseigen stof hyaluronaat, die vooral wordt gekenmerkt door zijn vermogen om grote hoeveelheden water te binden. Het effect van HYLO COMOD® bevochtigende oogdruppels komt door het bestanddeel natriumhyaluronaat, het natriumzout in hyaluronaat.
  2. Middelen tegen roodheid en zwelling zijn de tweede meest voorkomende vrij verkrijgbare oogdruppels in dit land. De klachten ontwikkelen zich gewoonlijk als gevolg van een gebrek aan slaap of te droge lucht. Vrij verkrijgbare oogdruppels als HYLO® FRESH tegen vermoeide en overspannen ogen, zijn bijvoorbeeld verrijkt met het natuurlijke bestanddeel Euphrasia (ogentroost). Het extract van deze plant helpt vooral tegen rode en ontstoken ogen.
  3. Soms is een allergie de oorzaak van oogproblemen, wanneer patiënten klagen over jeuk en droogte. Oogdruppels tegen allergieën kunnen ook worden aangeduid als antihistaminica, aangezien de hoeveelheid histamine (lichaamseigen stof tegen allergieën) in het oogweefsel vermindert.
     

Risico’s en bijwerkingen van vrij verkrijgbare oogdruppels

Net als alle andere geneesmiddelen en medische producten, bestaat ook bij oogdruppels het risico op intolerantie. Na het aanbrengen kan dit leiden tot jeuk, roodheid of tranen. Bovendien zijn veel oogdruppels met farmaceutische chemische bestanddelen verrijkt die conserveringsmiddelen bevatten. Dit kan de ogen beschadigen en intoleranties veroorzaken.

Let op: alle producten uit de serie HYLO EYE CARE® zijn vrij van conserveringsmiddelen dankzij de gepatenteerde COMOD® SYSTEMS.

Meer interessante pagina's