Oogzalf bij droge ogen

Wie last heeft van droge ogen klaagt onder andere over het volgende: jeuk, een branderig gevoel of het gevoel van een zandkorrel in het oog. De oorzaak van deze symptomen kan zowel een verminderde traanproductie als overmatige verdamping van de traanfilm zijn. Veelvoorkomende oorzaken van droge ogen zijn een droge lucht binnenshuis, beeldschermwerk of bepaalde ziektes zoals schildklierafwijkingen.

Patiënten kunnen hier veel last van hebben en het moet onmiddellijk worden behandeld. Een effectief middel bij droge ogen is behalve oogdruppels ook oogzalf. Een overzicht van de werking en toepassingen kunt u hier vinden.
 

Behandeling met oogzalf

De symptomen van droge ogen kunnen worden verlicht met oogbevochtigingsmiddelen, waardoor het traanvocht gestabiliseerd wordt en de bevochtiging van het hoornvlies en bindvlies wordt bevorderd. Vaak worden oogdruppels aanbevolen die vooral dagelijks moeten worden gebruikt.

Een alternatief voor de oogdruppels is oogzalf. Zo worden middelen genoemd op basis van zalf, die voor plaatselijke toediening in het oog geschikt zijn. Toediening wordt vooral voor het slapen gaan aangeraden, omdat de zalf dan langer in het oog werkzaam kan zijn, en zijn volledige effectiviteit kan bereiken. Beperking van het gezichtsvermogen na het aanbrengen van de oogzalf door de dikke consistentie, is dan ook geen probleem.
 

Toepassing en gebruik van oogzalf

De oogzalf wordt direct in het zogenaamde bindvlieszakje aangebracht. Deze zit tussen de binnenkant van het onderste ooglid en de oogbol.

Voor correcte en gemakkelijke toediening dient u de volgende aanwijzingen in acht te nemen:

  • Ga rechtop zitten of liggen en buig uw hoofd een beetje achterover. Als u problemen heeft bij het inbrengen, laat u dan helpen door een andere persoon.
  • Kijk naar boven terwijl u met één vinger het onderste ooglid naar beneden trekt.
  • Breng een lijn oogzalf (0,5cm) aan in het bindvlieszakje.
  • Houdt het onderste ooglid nog naar beneden. Sluit vervolgens het oog zo goed mogelijk. Dan wordt de zalf beter verdeeld en niet uitgeknippert.
     

Bij toepassing van oogzalf moet u zorgen dat de flacon of de tube niet in contact komt met de wimpers, het hoornvlies of het bindvlies. Anders bestaat niet alleen het risico op beschadiging van het gevoelige bindvlies, maar kunnen ook bacteriën of virussen in de zalf terechtkomen. Deze kunnen dan een infectie veroorzaken bij de volgende toediening.
 

Op welke bestanddelen moet bij de aankoop gelet worden

Wie last heeft van droge ogen, moet er bij het kopen van oogdruppels op letten dat er geen schadelijke substanties zoals conserveringsmiddelen of fosfaten in zitten. Door de langere inwerktijd van oogzalf is het risico op schadelijke invloeden van buitenaf op het hoorn- en bindvlies groter.

De volgende actieve bestanddelen kunnen een positieve invloed hebben op verlichting van droge ogen:

  • Heparine: deze fysiologische stof bezit vergelijkbare eigenschappen als de natuurlijke slijmlaag van tranen. Een oogzalf met heparine is PARIN POS®. De heparine in de zalf kan helpen om de traanfilm te verbeteren en het oogoppervlak extra te bevochtigen en dus te beschermen.
  • Vitamine A: als de betrokken persoon last heeft van droge ogen, wordt meestal vitamine A voorgeschreven. Deze vitamine is een natuurlijk bestanddeel van de traanfilm en kan een positief effect hebben op het bind- en het hoornvlies. VitA POS® is een oogzalf met vitamine A die gebruikt kan worden om de traanfilm te verbeteren en het oogoppervlak te beschermen.
     

Vrij verkrijgbare oogzalf is in elke apotheek verkrijgbaar. Laat u adviseren over de toepassing ervan. Een voorafgaand bezoek aan de huisarts wordt bovendien aanbevolen, zodat deze de juiste behandeling in gang kan zetten op basis van de symptomen.

Meer interessante pagina's