Oogzalf: Toepassing en dosering

Door droge lucht of lang werk achter de computer kunnen ogen branden, jeuken of kan er roodheid ontstaan. Bij oppervlakkige ontstekingen worden naast oogdruppels ook oogzalf voorgeschreven. Deze worden vaak aanbevolen naast oogdruppels, en worden gekenmerkt door de dikke consistentie. Het best kunnen deze worden toegepast voor het slapengaan om het positieve effect van een langere werkingstijd te benutten.

Toepassing: tips voor het gebruik van oogzalf

Oogzalf kan bij verschillende oogziektes worden voorgeschreven. Naast bacteriële infecties, wordt dit ook bij letsel, allergische reacties en bij symptomen van droge ogen toegepast. Door de viskeuze consistentie blijft de zalf langer in het oog zitten, en wordt daarom aanbevolen voor het slapengaan. Mogelijke klachten bij het openen van de ogen ´s ochtends, bijvoorbeeld korstige ogen, kunnen bijvoorbeeld worden verlicht met een avonddosis VitA POS®.

Neem de instructies in de bijsluiter in acht voor de juiste toepassing van de oogzalf. Als u problemen hebt met het toedienen, vraag iemand anders of uw arts om hulp. Bij kinderen moet altijd een ouder of een arts de toediening uitvoeren. Wanneer u de zalf zonder medische hulp toedient, neem dan de volgende tips in acht:

  • Was uw handen grondig met water en zeep vóór het aanbrengen van de oogzalf.
  • Als er nog residuen zalf of afscheiding aan het oog kleven, dan kunt u deze van tevoren met lauw water verwijderen. Korsten aan de wimpers kunnen vóór verwijdering worden losgeweekt.
  • De toepassing van oogzalf kunt u ook voor de spiegel proberen. Als alternatief kunt u ook gaan zitten of liggen, dan kunt u het toedienen door iemand anders laten doen.
  • Vóór het aanbrengen van de zalf het onderste ooglid met uw vinger of een kompres naar beneden trekken.
  • De oogzalf moet worden aangebracht in het bindvlieszakje. Dat bevindt zich tussen het binnenste ooglid en de oogbol.
  • Strijk nu de voorgeschreven hoeveelheid zalf uit in het bindvlieszakje. Meestal gaat het om een zalfstreepje van ongeveer 0,5 centimeter, dat u beginnend in de ooghoek bij de neus voortzet naar de zijkant.
  • Sluit uw ogen na het aanbrengen. Het overschot aan zalf kan worden verwijderd met een doek of een kompres.
     

Bepaalde oogzalven zoals VitA POS® zijn ook geschikt voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld bij huidirritaties naast het oog. De zalf wordt dan toegepast op het ooglid of de huid vlak bij het oog, en voorzichtig verdeeld.
 

Algemene instructies voor gebruik

Bij een behandeling met oogzalf moet u zorgen dat de tube of het flesje noch in aanraking komt met de wimpers, noch met het blindvlieszakje. Zo kunnen beschadiging van de oogbol en onzuiverheden en infecties worden voorkomen.

Mocht u gelijktijdig oogdruppels gebruiken, dien deze dan eerst toe. Tussen de toedieningen moet tussen de 15 en 60 minuten tijd zitten. Volg de bijsluiter op of de instructies van uw arts.

Tevens kan de hoge viscositeit van de oogzalf slecht zicht veroorzaken. Door de verslechtering van het gezichtsvermogen wordt autorijden en de bediening van zware machines afgeraden. Door het ontstaan van een zogeheten ‘zalffilm’ en de daarmee samenhangende verslechtering van het gezichtsvermogen wordt toediening voor het slapengaan aanbevolen.

Meer interessante pagina's