Droge ogen op hogere leeftijd

Bij droge ogen, in medische termen het sicca syndroom, worden het hoorn- en bindvlies van het oog niet meer voldoende bevochtigd met traanvocht. Dit leidt tot onprettige en soms pijnlijke klachten. Vooral op hogere leeftijd hebben veel mensen vaker last van droge ogen.

Er zijn twee hoofdoorzaken van droge ogen

In gezonde toestand worden de ogen beschermd door een complexe traanfilmstructuur. De onderste slijmlaag ligt direct op het hoorn- en bindvlies en waarborgt de hechting van de traanfilm aan het oogoppervlak. In de middelste laag, de waterlaag, zijn voedingsstoffen en afweerstoffen aanwezig. Zo wordt het hoornvlies verzorgd en het oog tegen ziekteverwekkers beschermd. De bovenste laag, de zogenaamde lipidelaag, is vettig en voorkomt dat de onderliggende lagen wegvloeien of verdampen. Op hogere leeftijd raakt dit kwetsbare systeem vaak uit balans.

Wanneer de ogen droog worden kan dat twee oorzaken hebben. Ten eerste kan de samenstelling van de traanfilm veranderd zijn. Vooral wanneer het traanvocht te weinig vet bevat, wordt dit een probleem omdat door het ontbreken van een stabiliserende lipide laag, de tranen sneller verdampen. Dit laatste leidt tot een paradox: de ogen tranen, maar voelen nog steeds droog aan. Ten tweede kan het probleem worden veroorzaakt door de hoeveelheid traanvocht. Door verschillende invloeden kan de traanproductie minder worden, zodat er niet genoeg vocht is om de ogen vochtig te houden.
 

Waarom de ogen droog worden op hogere leeftijd

Op hogere leeftijd zijn deze twee factoren vaak beide de oorzaak van droge ogen: de traanproductie neemt met de leeftijd verder af en de traanfilm verandert in samenstelling.

Met toenemende leeftijd neemt ook de impact van droge ogen toe. Dit is deels omdat ouderen vaak last hebben van bepaalde ziektes die droge ogen bevorderen. Dit zijn diabetes mellitus of reuma. Ook vrouwen in de overgang krijgen als gevolg van hormonale veranderingen in toenemende mate last van droge ogen.
 

Zijn droge ogen gevaarlijk?

Droge ogen mogen niet worden onderschat, omdat ze bloot staan aan voortdurende over stimulatie door gebrek aan een beschermende oogfilm. De ogen zijn ook veel gevoeliger voor infecties omdat de afweer tegen ziekteverwekkers is verzwakt. Als de ogen permanent en langdurig droog zijn, kan dit leiden tot kleine letsels aan het hoornvlies, en misschien tot littekenvorming wat het zicht vertroebelt.

Daarom is het belangrijk om droge ogen te behandelen. Uw oogarts kan de oorzaak van de droge ogen ontdekken en een geschikte behandeling starten.
 

Tips bij droge ogen op hogere leeftijd

Met de volgende tips kunt u proberen om de symptomen van droge ogen te verbeteren:

  • Als uw gezondheid het toelaat, drink veel (water of thee).
  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door kommen met water in huis te zetten.
  • Probeer de ogen te sparen. Beperk computerwerk, tv kijken en lezen in omstandigheden met weinig licht.
  • Regelmatig gebruik van bepaalde medicijnen kunnen droge ogen veroorzaken. Bètablokkers voor hoge bloeddruk of antihistaminica voor allergieën zijn twee voorbeelden van dergelijke medicijnen. Praat met uw arts, mogelijk kan het overstappen naar andere medicatie de symptomen van droge ogen verbeteren.
  • Een oogbevochtigingsmiddel kan de ogen helpen. Producten uit de HYLO® serie zijn vrij van conserveringsmiddelen en fosfaat, en zijn eenvoudig toe te passen. Bevochtigende oogdruppels als HYLO COMOD® zijn ideaal voor lichte tot matige pijn en voor postoperatieve toepassing. HYLO GEL® oogdruppels houden de ogen extra lang vochtig door de hoge viscositeit.
     

Bij sommige patiënten verbeteren de droge ogen in de loop van de tijd, anderen hebben permanent extra bevochtigende oogdruppels nodig.

Meer interessante pagina's