Droge ogen: airconditioning en de verwarming kunnen de oorzaak zijn

Bijna iedereen heeft het weleens ervaren: last van de ogen na een lange vlucht, een zomerdag op kantoor of een lange auto- of treinreis. Ze voelen droog aan, zijn rood, ze branden en ze tranen. De oorzaak hiervan zijn voornamelijk aircosystemen die ‘s zomers op volle toeren draaien. Maar niet alleen de koele ventilator zorgt voor voortijdige verdamping van de traanfilm, droge verwarmingslucht in de winter heeft hetzelfde effect. Bevochtigende oogdruppels zijn in beide gevallen het middel om het gespannen hoornvlies en het bindvlies het verloren vocht terug te geven.

Waarom is een intacte traanfilm zo belangrijk?

De traanfilm heeft veel belangrijke functies die voor een goede werking van het oog zorgen. Met name voorziet deze het hoornvlies van zuurstof en voedingsstoffen. Het hydrateert het hoornvlies, het bindvlies en de binnenkant van de oogleden om de structuren soepel te houden. Bovendien worden vreemde deeltjes uitgespoeld en dankzij de bacteriëndodende stoffen, worden infecties afgeweerd. Deze functies werken alleen als door te knipperen, het traanvocht ongeveer 15 keer per minuut wordt vernieuwd.

Als een koele luchtstroom van de airco rechtstreeks op het oog staat, of in het algemeen in een ruimte de lucht zeer droog is, verdampt de traanfilm, voordat die kan worden vernieuwd. Het resultaat is snel merkbaar: rode adertjes zijn te zien, het hoornvlies brandt en jeukt en je krijgt een gevoel van een zandkorrel in je oog. Bovendien kunnen de ogen dik worden en moe aanvoelen.
 

De airconditioning heeft uw ogen uitgedroogd? Dit kan onmiddellijk helpen!

Wie op kantoor zit of met de trein reist, kan niet met een verkoelend oogmasker de klachten verlichten. In dit geval heb je een middel nodig dat snel werkt, makkelijk te gebruiken is, onopvallend is, en het gezichtsvermogen niet belemmert. Afhankelijk van de ernst van de klachten heeft HYLO EYE CARE® een assortiment bevochtigende oogdruppels.

Bij lichte tot matige klachten zijnHYLO COMOD® bevochtigende oogdruppels bijzonder nuttig. HYLO® FRESH oogdruppels verfrissen de ogen en verlichten irritatie die is ontstaan door droge omgevingslucht.
 

Aanvullende maatregelen voor droge ogen

Naast het gebruiken van bevochtigende oogdruppels zijn er een aantal dingen dat u kunt doen om droge ogen te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende vocht. Ongeveer twee liter mineraalwater, ongezoete thee of verdund vruchtensap gedurende de dag is ideaal. Belangrijk: wie veel vocht vasthoudt, moet minder drinken. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw arts voor de voor u geschikte vochtinname.
  • Beperk de zoutinname. De witte kristallen zorgen voor het vasthouden van vocht in het weefsel. Let op verborgen zout in kant-en-klaarmaaltijden of specerijen. Onze tip: gebruik verse kruiden bij het koken. Deze bevatten extra waardevolle vitaminen voor het oog.
  • Probeer minstens zeven uur slaap per dag te krijgen. Gebrek aan slaap heeft niet alleen invloed op het concentratievermogen, maar ook op de ogen.
  • Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar probeer geklimatiseerde ruimten te vermijden. Bespreek bovendien met uw collega’s of de airco echt de hele dag aan moet staan in de zomer, als u daar invloed op heeft.
  • Hetzelfde geldt voor de verwarming in de winter. U moet het natuurlijk niet koud hebben, maar u moet zorgen dat u het verloren vocht compenseert. Geschikt zijn luchtbevochtigers of kommen met water die u op de verwarming kunt plaatsen. Daarnaast is regelmatig luchten belangrijk om nieuwe zuurstof binnen te laten.
     

Droge ogen – wanneer naar de dokter?

Als u na drie dagen nog steeds het gevoel van droge ogen heeft, de pijn toeneemt of er zit een etterige afscheiding in het oog, dient u contact op te nemen met de huisarts.

Meer interessante pagina's