Vermoeide en geïrriteerde ogen door smartphones

Alleen in Nederland al hebben meer dan 3,4 miljoen mensen last van droge ogen. Dit aantal stijgt sterk omdat door beeldschermwerk en het gebruik van smartphones steeds meer jongere mensen last krijgen van droge ogen. Op de vraag welke druppels voor wie het meest geschikt zijn, kunt u hulp vinden bij de plaatselijke apotheek. Wij hebben apotheker Dorothea Groß voor u geïnterviewd.

 

Hoe weet men, dat de ogen droog zijn?

Typische symptomen zijn brandende en rode ogen, regelmatig oogontsteking of het vervelende gevoel van een zandkorrel in het oog. Als u veel achter het beeldscherm werkt, kunnen de symptomen overdag nog erger worden.

 

Wat kan men eraan doen?

Het helpt om regelmatig van het beeldscherm weg te kijken, een langere tijd in de verte te kijken, in de ogen te wrijven, en genoeg te drinken. Maar meestal is dit niet genoeg. De ogen moeten regelmatig worden bevochtigd om ze te beschermen tegen uitdroging, want als de ogen erg droog worden, kan het soms maanden duren voordat ze weer volledig zijn hersteld.

 

Waar moeten patiënten op letten bij oogbevochtigingsmiddelen?

Ik adviseer altijd alleen oogbevochtigingsmiddelen zonder conserveringsmiddelen te gebruiken, omdat die het oogoppervlak irriteren. Producten zonder conserveringsmiddelen zijn ook beschikbaar in de vorm van verpakkingen met een enkele dosis, alleen leidt dat tot hogere behandelkosten, omdat het rendement slechts een paar druppels zijn. Een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding hebben druppels met het COMOD®-systeem. Ten eerste geeft dit systeem een bijzonder goed rendement, en ten tweede zijn de druppels 6 maanden houdbaar na de eerste opening. Bovendien let ik erop dat er geen fosfaten in de oogdruppels zitten. Fosfaten kunnen een permanente afzetting vormen op al beschadigde oogoppervlakken.

 

Zijn er speciale bestanddelen voor patiënten die veel achter een beeldscherm werken?

Speciaal voor geïrriteerde ogen is Euphrasia aan te bevelen, dat bekendstaat om zijn kalmerende effect. In combinatie met hyaluronaat hecht het langer aan het oogoppervlak. Overigens zijn deze druppels ook zeer geschikt voor geïrriteerde kinderogen.

 

Wat adviseert u contactlenzendragers?

Producten zonder conserveringsmiddelen, bijvoorbeeld van het COMOD®-systeem, zijn bijzonder belangrijk omdat sommige conserveringsmiddelen een afzetting vormen op de contactlenzen, wat kan leiden tot verkleuring en intoleranties. hyaluronaat is uitstekend geschikt voor de bevochtiging van contactlenzen. De lenzen kunnen hierbij gewoon in het oog blijven zitten.

Meer interessante pagina's