Gezwollen Ogen

Gezwollen ogen zijn ten eerste onaangenaam, en ten tweede niet mooi om te zien. Zij kunnen direct na het opstaan of in de loop van een lange, vermoeiende dag optreden. Vaak gaan ze gepaard met andere oogklachten zoals roodheid, branden of donkere kringen. De reden hiervoor hoeft niet een doorgehaalde nacht of een traanrijk huwelijksaanzoek te zijn. Er bestaan vele oorzaken die verantwoordelijk zijn voor gezwollen ogen. Terwijl de ene hier slechts af en toe last van heeft, hebben andere iedere ochtend deze klachten.

Gezwollen ogen? Dat zijn de oorzaken!

De redenen voor gezwollen ogen zijn veelzijdig. Wie slechts af en toe last heeft van gezwollen ogen, kent de oorzaken meestal zelf: te laat naar bed gaan, een avond in een rokerige club doorgebracht, of tijdens een romantische liefdesfilm hard mee gehuild. De ogen waren overbelast, wat zich de volgende ochtend weerspiegeld in zwelling van de oogleden en duidelijk zichtbare traanzakken. Hier is snelle hulp nodig om de acute symptomen te verlichten, en fris de dag te kunnen beginnen.

Anderen hebben echter continu last van gezwollen ogen, en zijn zich vaak niet bewust van de redenen die deze klachten veroorzaken. Hier kan bijvoorbeeld het werk achter een beeldscherm voor het oog stressvol zijn, of lange verblijven in kamers met airconditioning. In deze gevallen komen meestal vele typische symptomen van droge ogen (sicca-syndroom) samen, en een permanente, intensieve oogbehandeling is aan te bevelen.
 

Wist u dat? De zwelling van de ogen ontstaat door opstopping van weefselvloeistof in de oogleden. De vloeistof verzamelt zich in de weefsels, en de oogleden worden dik.
 

Bovendien kunnen ook andere ziektes zoals verkoudheid, ooginfecties of allergieën de oorzaak zijn van gezwollen ogen. In deze gevallen moet altijd een oogarts worden geraadpleegd, om de oorzaak te ontdekken en de individuele behandeling te starten.

 

Hulp bij regelmatig gezwollen ogen

Als u regelmatig of voortdurend last heeft van gezwollen ogen, moet u proberen om de oorzaak weg te nemen, en de ogen te ondersteunen door middel van gerichte verzorging. Zeker als er meer symptomen van droge ogen bijkomen, is het regelmatig gebruik van bevochtigende oogdruppels nuttig. Afhankelijk van de intensiteit van de symptomen, zijn er verschillende producten van HYLO® EYE CARE beschikbaar: voor lichte tot matige symptomen is het klassieke HYLO COMOD® het aangewezen middel, bij zeer sterke symptomen is intensieve bevochtiging met HYLO® GEL aanbevolen.

Daarnaast zou u genoeg moeten slapen, zeven uur per dag is ideaal. Zorg ervoor dat u op een consistente tijd naar bed gaat, en voor een niet te warme kamertemperatuur in de slaapkamer. Zo creëert u meer ontspanning voor uzelf en uw ogen.

Bovendien is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Ideaal is 1,5 tot 2 liter water of ongezoete thee, verspreid over de hele dag. Bovendien is het goed om de zoutinname te beperken. Het Duitse voedingscentrum vermeld een bovengrens van 10 gram zoutinname voor een volwassene. Overmatige consumptie van zout is niet alleen schadelijk voor de algemene gezondheid, maar zorgt ook voor het vasthouden van water in het weefsel – en dus ook in de ogen.

Als u veel achter een beeldscherm werkt is het raadzaam om de ogen tussendoor een pauze te geven. Sluit tijdens een telefoontje de ogen, of kijk uit het raam.
 

Hulptips: snelle hulp voor de ogen

U bent net wakker en heeft acute problemen met gezwollen ogen? Hier zijn een paar tips om uw ogen te ontspannen en ze er weer fris uit te laten zien:

Tip 1

Koelend masker

Verkoel uw vermoeide ogen met een masker. Hierdoor trekken de bloedvaten samen en neemt de zwelling af. Hebt u geen masker in huis? Leg dan twee eetlepels even in het vriesvak. De binnenzijden van de koude eetlepels passen precies op uw ogen en hebben hetzelfde effect als een koelmasker. Test de temperatuur van de lepels eerst op de rug van uw hand voordat u ze op uw ogen legt. Ze moeten aangenaam koelend, maar niet onaangenaam koud aanvoelen.

 

Tip 2

Vochtigheid


Gun uw ogen de tijd om te herstellen en voldoende vocht. Komkommerschijfjes – vers uit de koelkast – hebben niet alleen een verkoelend effect, maar bevatten ook veel vocht. Leg de verkoelende komkommerschijfjes enkele minuten op uw gesloten ogen en ontspan.

Tip 3

HYLO FRESH®

 

HYLO FRESH® verhelpt vermoeide en gezwollen ogen en verfrist. Met hyaluronaat en euphrasia geeft het gestreste ogen voldoende vocht en zorgt het voor de perfecte opkikker.

Tip 4

Lichte massage


Laat gezwollen oogleden door een lichte massage slinken. Tik hiervoor met de vingertoppen zachtjes op de oogleden en de traanzakjes, in een trommelende beweging van binnen naar buiten. Ook zachte drukkende bewegingen vanaf de neus naar de buitenkant van de ogen helpen.

Meer interessante pagina's