Het gevoel van een vreemd voorwerp in het oog – een veelvoorkomend symptoom van droge ogen

Soms jeukt en krast het in het oog – men heeft het gevoel dat er een vreemd voorwerp, zoals een zandkorrel in het oog zit. Dit kan erg vervelend zijn, vooral als het niet beter wordt na een korte tijd. In zo’n geval is het belangrijk om er ten eerste achter te komen of er daadwerkelijk iets in het oog zit, omdat wimpers, en andere vreemde voorwerpen of kleine insecten die terecht zijn gekomen in het oog zich hechten aan de traanfilm. Dit zou dan voorzichtig moeten worden verwijderd uit het oog met een zakdoek of schone vingers. Hierbij dient met het onderste ooglid voorzichtig vast te pakken en het vreemde voorwerp van het oogoppervlak in de richting van de neus te wrijven.

Ook korstjes op het oog, vooral na het slapen, leiden vaak tot een krassend gevoel of zelfs tot het dichtplakken van de ogen. Zijn er echter geen vreemde voorwerpen in het oog te zien, dan kan het gevoel andere oorzaken hebben en worden veroorzaakt door over stimulatie van zenuwen. Degenen die last hebben van droge of geïrriteerde ogen, nemen vaak zo’n krassend gevoel van een vreemd voorwerp in het oog waar.
 

Het gevoel een vreemd voorwerp in het oog te hebben kan verschillende oorzaken hebben

Er zijn een aantal veroorzakers die het gevoel geven een vreemd voorwerp in het oog te hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ontsteking van het hoornvlies of bindvlies, evenals bij een strontje, een etter abces op de rand van het ooglid. Terwijl er eigenlijk geen voorwerp in het oog zit, heeft men nog steeds het gevoel een krassende zandkorrel in het oog te hebben. Er komen vaak ook andere symptomen bij kijken, zoals roodheid en brandende ogen.

Een andere oorzaak kan zenuwletsel aan het oogoppervlak zijn. Als deze beschadigd is, kan er een constant signaal ontstaan, zonder dat er daadwerkelijk een externe irritatie op de zenuw is. Ook invloeden van buitenaf zoals tocht of warmte, kan het onaangename gevoel veroorzaken een zandkorrel in de ogen te hebben. Echter, vaker is een storing in de bevochtiging de veroorzaker van het gevoel, de ogen zijn simpelweg te droog.
 

Een droog oog zorgt voor het gevoel alsof er een vreemd voorwerp in de ogen zit

Als de ogen leiden aan een tekort aan bevochtiging, dan kan de traanfilm het oogoppervlak niet voldoende bedekken. De traanbevochtiging is dun of onstabiel, en scheurt snel. Iedere knipper leidt tot een verhoogde wrijving van de oogleden op het hoornvlies. Hierdoor worden de gevoelige zenuweinden van het oog gestimuleerd. Vervolgens ontstaan gevoelsstoornissen en men heeft het gevoel dat een zandkorrel in het oog zit. Verder kunnen ook pijn, een krassend gevoel, of jeuk ontstaan.

De enige oplossing hier is om de traanfilm naar een voldoende hoeveelheid te herstellen.
Door middel van bevochtigende oogdruppels is de natuurlijke oogbevochtiging hersteld, en de traanfilm langdurig gestabiliseerd. Irritatie en het gevoel dat er iets vreemds in het oog zit, trekt hierdoor weg.
 

Korstjes op het oog leiden tot sterke fricties

Droge ogen zorgen verder op andere manier voor het gevoel een vreemd voorwerp in de ogen te hebben: als gevolg van het ontbreken van traanvocht lijden veel patiënten na het wakker worden aan sterk verkorste ogen. Deze korstjes plakken ’s nachts de oogleden dicht, en kunnen bij het openen van het oog in de traanfilm terechtkomen. Vervolgens krassen ze bij het knipperen van de ogen over de gevoelige oogoppervlakte. De ogen worden keer op keer geïrriteerd door deze deels scherpe voorwerpen.

Ook in dit geval zouden de ogen moeten worden bevochtigd. Gedurende de dag zijn oogdruppels alsHYLO® GEL goed geschikt, om de ogen intens te bevochtigen. Voor ’s nachts, is VitA POS®oogzalf bijzonder goed geschikt. De soepele structuur voorkomt de vorming van korstjes tijdens de slaap, waardoor het onaangename zandkorrel gevoel wordt voorkomen bij het wakker worden.

Meer interessante pagina's