Jeukende ogen – oorzaken en behandeling

Jeukende ogen zijn zeer onaangenaam en gaan vaak hand in hand met andere symptomen zoals roodheid of branden. De verleiding om in de ogen te wrijven om de jeuk te verlichten is groot, maar dient absoluut te worden vermeden. Het is beter om achter de oorzaak te komen van de jeukende ogen. Pas dan kunnen de oorzaken worden voorkomen, en de symptomen worden behandeld. Vaak zijn droge ogen de oorzaak, maar ook allergieën of infecties kunnen de aanleiding van de jeuk zijn. Bovendien kunnen droge ogen ook de ontwikkeling van ontstekingen en allergische reacties bevorderen, die ook een brandend of jeukend gevoel veroorzaken.

Allergieën, infecties of droge ogen: diverse veroorzakers van jeukende ogen

Bij jeukende ogen komen verschillende oorzaken in aanmerking, die zich uiten in verschillende symptomen. De behandeling is altijd afhankelijk van de oorzaak van de symptomen, en moet individueel worden toegepast.
 

Droge ogen

De traanfilm bevochtigt het oogoppervlak en beschermd tegen bacteriën, vreemde voorwerpen en irritatie. Als het oog te weinig traanvocht produceert, kan het vochtfilm scheuren. Het hoornvlies wordt vervolgens blootgesteld aan alle invloeden en irritaties van de omgeving. Diverse symptomen van droge ogen treden dan op, zoals onder andere jeuk. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van de gevoelige zenuweinden in het oog. Het lichaam probeert door de jeuk de oogleden te stimuleren om vaker te knipperen, en om zo de bevochtiging van het hoornvlies te verbeteren.

Droge ogen dienen te worden behandeld om ernstige gevolgen te voorkomen. Viscose, bevochtigende oogdruppels, zoals HYLO COMOD® zijn hier het juiste middel voor.

Allergieën

Met name hooikoorts en allergieën voor huisstofmijt of huisdieren zijn vaak verantwoordelijk voor jeukende ogen. Vooral bij hooikoorts treden deze symptomen meestal tegelijkertijd op bij beide ogen, omdat de pollen beide ogen evenveel irriteren. Bij een allergie voor dierenhaar kan het jeuk ook eenzijdig optreden, bijvoorbeeld als een enkele haar of huidschilfer van het dier terecht komt in een van de ogen. Allergieën gaan in het algemeen samen met andere typische symptomen: huiduitslag, een loopneus, of een brandende keel zijn vaak metgezellen van een allergie.

Vanwege de veelzijdige symptomen die verschillende organen kunnen treffen, zouden allergieën integraal moeten worden behandeld. Een arts kan helpen bij het vinden van de juiste antihistaminica of cortisol preparaten. Door gebruik van geschikte oogdruppels zoals HYLO DUAL® kunnen de symptomen aanvullend worden verlicht op een fysieke manier.

Infecties

Als de ogen ontsteken door een bacteriële of virale infectie, kan jeuk of pijn ontstaan. Meestal komen hier andere symptomen bij kijken, zoals etter of roodheid van het bindvlies en ooglid. Deze infecties treden in eerste instantie vaak alleen bij een oog op, maar kan zich ook uitbreiden naar het andere oog.

De behandeling van een oogontsteking is sterk afhankelijk van de ziekteverwekker en van de plaats van infectie (hoornvlies, bindvlies, ooglidrand). Als bacteriën de infectie veroorzaken, is een behandeling met oogdruppels die antibiotica bevatten nuttig, wanneer het om een virale infectie gaat, kunnen antivirale middelen de vermenigvuldiging van virussen remmen. Bij een infectie dient in ieder geval een oogarts te worden geraadpleegd.
Meer over ooginfecties.

Vreemde voorwerpen

Kleine vreemde voorwerpen zoals pluisjes, kleine insecten of haartjes kunnen jeuk veroorzaken in de ogen. Dit leidt tot eenzijdige klachten en ook vaak tot roodheid van het oog.

Als onschadelijke, kleine voorwerpen zichtbaar zijn met het blote oog, kan men proberen om het zelf te verwijderen. Daarbij trekt men het bovenste of onderste ooglid voorzichtig naar voren en probeert men om zachtjes het voorwerp van de buitenkant naar de neus toe te wrijven. Dit lukt meestal door middel van een schone zakdoek of een schone vinger. In geval van twijfel is het echter aan te raden om een specialist het voorwerp te laten verwijderen, met name bij scherpe voorwerpen zoals glassplinters.

Voor alle klachten van jeukende ogen geldt: krab of wrijf niet in de ogen. Dit maakt de jeuk vaak nog erger. Bovendien riskeert u hiermee het voorwerp dieper in het hoornvlies te wrijven, of ziekteverwekkers, die eerder op de handen of het gezicht zaten, te verspreiden.

Meer interessante pagina's