Rode ogen – een duidelijk symptoom van droge ogen

Rode ogen is een veel voorkomend symptoom van droge ogen (sicca syndroom). De eigenlijk witte buitenhuid van het oog is rood verkleurd, en er beelden zich duidelijk aderen af. De roodheid alleen is vaak vervelend, maar erger zijn meestal samengaande symptomen van droge ogen zoals een brandend gevoel of jeuk. Terwijl sommige mensen alleen maar in bepaalde situaties, zoals na een verblijf in de tocht, na een avondje uit, of het dragen van contactlenzen last hebben van droge, rode ogen, zijn anderen voortdurend en zonder duidelijke oorzaak getroffen.

Echter, droge ogen zijn niet de enige reden voor rode ogen, er kunnen ook andere oorzaken irritatie en roodheid veroorzaken. Sommige veroorzakers, zoals een wimper in het oog zijn relatief onschadelijk, andere, zoals letsels, vereisen een snelle behandeling door een arts. Daarom is het belangrijk om de exacte oorzaak van de rode ogen te weten.
 

Hoe ontstaan rode ogen?

Als het traanfilm scheurt en het oog te droog wordt, ontstaat er een irritatie op het oogoppervlak. Deze storing wordt waargenomen door de zenuw van het gezichtsvermogensorgaan, en de ogen reageren onder andere met een verhoogde doorbloeding. Hierbij verwijden de bloedvaten die door het oog passeren als een netwerk met vele vertakkingen. De aderen worden zichtbaar, en het oog kleurt rood.

Rode ogen kunnen alleen vermeden worden door ze te beschermen tegen uitdroging, en door het vermijden van irritaties, zoals wind of contactlenzen. Bevochtigende oogdruppels als HYLO COMOD® stabiliseren de traanfilm en vullen deze aan, en voorkomen het uitdrogen van de ogen. Op deze manier wordt de roodheid vanaf het begin voorkomen.
 

Andere mogelijke oorzaken van rode ogen

Rode ogen kunnen ook vele andere aanleidingen hebben als oorzaak. Deze omvatten, bijvoorbeeld, conjunctivitisof hoornvliesontsteking, veroorzaakt door ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen, en dienen snel te worden behandeld. Ook onschuldige gebroken haarvaten of ernstig letsel van het oog kunnen leiden tot roodheid.

Wanneer rode ogen gepaard gaan met ernstige pijn of niet binnen een paar dagen vanzelf verbeteren, moet altijd een specialist worden geraadpleegd. Deze kan de aanleiding van de roodheid definiëren, en de oorzaak op de juiste manier behandelen.
 

Wat men (vrouw) allemaal wel niet doet voor schoonheid?

Rode ogen worden vaak beschouwd als niet mooi. Men ziet er niet uitgeslapen en vermoeid uit. Echter dient men het probleem niet als een onschuldige schoonheidsvlek af te doen en het te licht op te vatten. Wie vaak last heeft van rode ogen zou een arts moeten raadplegen.

Soms worden verschillende witmakers aanbevolen om het schoonheidsfoutje “rode ogen” te camoufleren. Hiertoe behoren oogdruppels die een getinte kleur hebben. Echter is het onjuiste gebruik van dergelijke oogdruppels omstreden. Daarentegen is het belangrijk om de oorzaak van de roodheid te bestrijden, bijvoorbeeld door de bevochtiging van droge ogen te verbeteren. Wie er een langdurige verlichting voor droge, rode ogen nodig heeft, kan gebruik maken van bevochtigende oogdruppels als HYLO® GEL. Want in gezonde, goed bevochtigde ogen, gaat meestal de roodheid weer weg.

Vrouwen kunnen ook letten op de juiste make-up techniek: Navy Blue in plaats van zwarte mascara laat het wit van de ogen optisch lichter lijken. Ook een witte of lichtblauwe eyeliner, aangebracht op de waterlijn (= het onderste ooglid), verheldert het oog. Echter, wees in het algemeen voorzichtig met het gebruik van make-up producten in combinatie met geïrriteerde en droge ogen: gebruik alleen producten die zijn getest op oculaire tolerantie. Let op, dat cosmetische producten zoals mascara, niet direct in het oog terechtkomen.

Meer interessante pagina's