Vermoeide ogen? Dit kunt u doen!

Het eerste wat we doen zodra we wakker worden in de ochtend, is onze ogen openen. En totdat we terug naar bed gaan en slapen, worden onze ogen continu belast. Het is dan ook niet vreemd, dat de ogen in de loop van de dag, of tijdens zware belasting, vermoeien. Soms wordt het lastig om geconcentreerd kijken en te focussen, of worden de ogen rood en branden ze, of de oogleden vallen dicht tijdens het werk, het huiswerk of voor de televisie. Vooral mensen die veel achter een beeldscherm werken, hebben vaak last van vermoeide ogen.

Het werken achter een beeldscherm, lezen of autorijden: deze activiteiten vermoeien onze ogen.

Vooral lang werk op de computer belast en vermoeid onze ogen. Door de strak naar voren gerichte blik en de focus op het beeldscherm vanaf dezelfde afstand, word er veel van de ogen gevraagd. Daarbij droogt de traanfilm tijdens het werken achter een beeldscherm sneller uit, omdat het spontane knipperen van de ogen minder vaak plaats vindt dan normaal1.

Maar hetzelfde geldt ook voor andere activiteiten waarbij men zich moet concentreren: tijdens het autorijden de blik lange tijd op de rijbaan richten, zeer lang een boek lezen of op school lang naar het schoolbord kijken. Door al deze activiteiten vermoeien de ogen sneller. Bovendien zijn vermoeide ogen na een lange dag normale fysieke vermoeidheidsverschijnselen.

Vaak treden daarbij andere veelvoorkomende symptomen op van uitgeputte en droge ogen: de ogen beginnen te jeuken of te branden, zijn rood of tranen. Niet alleen is dit niet mooi, maar het is vooral ook zeer onaangenaam. Wie regelmatig, of zelfs continu last heeft van deze klachten, zou de ogen beter moeten verzorgen.
 

Vermoeide ogen? Acht tips die daartegen helpen

Zo brengt men uitgeputte en vermoeide ogen weer op het juiste spoor

  1. Gun uw vermoeide ogen tijdens het werken achter een beeldscherm een aantal pauzes. Kijk hierbij zo vaak mogelijk uit het raam in de verte. Telefoongesprekken kunnen worden gebruikt om je ogen kort te sluiten.
  2. Bevochtigende oogdruppels ondersteunen de traanfilm bij de bevochtiging van het hoornvlies. HYLO® FRESH geeft vermoeide ogen vocht en frisheid.
  3. Ga de frisse lucht in. Een lange wandeling ’s avonds doet wonderen, tijdens het werk kunt u de lunchpauze gebruiken voor een kort uitstapje in de buitenlucht.
  4. Zorg voor voldoende verlichting. Als de omgeving te donker is, moeten de ogen zich veel meer inspannen en vermoeien ze sneller. Daarom dient de werkplek licht te worden ingericht, waarbij het licht gelijkmatig wordt verdeeld over de werkplek.
  5. Oefen tijdens het werk uw vermoeide ogen: zit rechtop en stelt u zich grote cirkels voor die u met uw ogen – niet met het hoofd – volgt.
  6. Zorg voor natuurlijke oogbevochtiging. Let erop om regelmatig te knipperen.
  7. Een lage luchtvochtigheid droogt de ogen uit en vermoeid ze. Zorg daarom voor een goed klimaat binnenshuis. Vooral in de winter bij droge kachellucht is het van belang om regelmatig te luchten.
  8. Stel het beeldscherm op een oogvriendelijke hoogte in. Dit betekent dat de bovenste leesregel ongeveer op ooghoogte dient zijn. Zorg verder voor goede leesbaarheid door de lettergrootte aan te passen naar een groot genoeg formaat.

 

Als u erg vaak last heeft van vermoeide ogen, en ook andere oogklachten heeft, dan is het raadzaam om een oogarts te raadplegen.

 

1http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/
Occup Environ Med. 2005 Jan;62(1):4-12.
Oogklachten in de werkomgeving: prehoornvlies traanfilm wordt beïnvloed door de efficiëntie van het oogknipperen.
Wolkoff P1, Nøjgaard JK, Troiano P, Piccoli B.

Meer interessante pagina's