Contactlenzen en droge ogen

Steeds meer mensen dragen regelmatig contactlenzen, in Nederland is dit ongeveer 13% van de bevolking. En steeds meer mensen hebben last van droge ogen. Deels bestaat hier verband tussen omdat contactlenzen klachten van droge ogen kunnen veroorzaken en intensiveren.

De reden dat contactlenzen droge ogen veroorzaken is dat het traanvocht niet vrij verspreid kan worden over het oogoppervlak. Er ontstaan oneffenheden in de bevochtiging. Dit kan leiden tot typische droge ogen-symptomen als jeuk, een branderig gevoel of roodheid.

Wanneer deze symptomen worden genegeerd, kan zich een volledige intolerantie voor contactlenzen ontwikkelen. Bevochtigende oogdruppels kunnen helpen. Er moet echter op worden gelet dat niet alle druppels geschikt zijn voor dragers van contactlenzen.
 

Zo beïnvloeden contactlenzen en droge ogen elkaar

In een gezond oog drijft de contactlens in de traanfilm boven het hoornvlies en de iris. Is er echter niet voldoende traanvocht aanwezig, dan breekt de traanfilm open en de contactlenzen irriteren het oogoppervlak. Zijn de lenzen niet goed aangepast of zijn ze kwalitatief minder, dan wordt dit effect nog vergroot.

Bovendien kunnen ongeschikte contactlenzen droge ogen versterken: omdat ze als een spons meer traanvocht aan de traanfilm onttrekken, verliest de traanfilm aan volume. Dit geldt vooral wanneer de lenzen te lang worden gedragen. Verrassenderwijs is vooral bij zachte lenzen met een hoog watergehalte de vochtonttrekking uit de traanfilm bijzonder hoog. Dit komt omdat de lenzen na verloop van tijd vloeistof kwijtraken. Aangezien lensmateriaal veel vocht vereist, onttrekken de lenzen het gebrek aan vloeistof uit de traanfilm.
 

Wat te overwegen bij het dragen van contactlenzen

Bij het dragen van contactlenzen dienen enkele algemene zaken in acht te worden genomen om droge ogen niet verergeren, maar ook om ontstekingen en andere oogschade te voorkomen:

  • In het bijzonder dient u een contactlensspecialist te raadplegen bij het starten met contactlenzen. De contactlensspecialist kan de exacte gezichtsscherpte en de kromming van de contactlenzen bepalen en het juiste type lens aanbevelen. Bovendien moet u regelmatig uw gezichtsvermogen en uw algemene ooggezondheid laten controleren door uw specialist.
  • Kies alleen lenzen van goede kwaliteit. Mocht u kiezen voor zachte lenzen, dan wordt een goede zuurstofdoorlaatbaarheid geadviseerd. Lenzen met hyaluronzuur, vooral siliconen hydrogellenzen, worden vaak aanbevolen bij droge ogen. In tegenstelling tot zachte contactlenzen onttrekken harde lenzen nauwelijks vloeistof aan de traanfilm en zijn daarom geschikter bij problemen met droge ogen. Ook hier geldt: win deskundig advies in van een contactlensspecialist.
  • Ter compensatie van een gebrek aan traanvocht kunnen bevochtigende oogdruppels worden gebruikt. Er zijn verschillende middelen die kunnen worden gebruikt bij contactlenzen om de traanfilm onder de lenzen te stabiliseren. Maar niet alle oogdruppels zijn geschikt voor gebruik met lenzen, en daarom dient de bijsluiter zorgvuldig in acht te worden genomen. Oogdruppels met conserveermiddelen mogen onder geen omstandigheden samen met contactlenzen worden gebruikt. Conserveringsmiddelen kunnen de ogen irriteren, contactlenzen versterken dit effect. Verder is het raadzaam om na het dragen en nachts de ogen aanvullend met oogdruppels te bevochtigen.
  • Draag de lenzen niet te lang. Als u al last heeft van droge ogen, is het raadzaam om contactlenzen slechts een paar uur lang te dragen, bij speciale gelegenheden bijvoorbeeld zoals tijdens het uitgaan of sporten. Zet liever een bril op. Vooral bij tv-kijken of tijdens beeldschermwerk, kunt u beter geen gebruikmaken van contactlenzen omdat de ogen daardoor extra worden belast. Ook een hele dag zonder contactlenzen doet uw ogen goed.
  • Reinig uw lenzen grondig na elk gebruik en maak gebruik van de juiste reinigingsmiddelen en manieren van opslaan. Probeer uit welk middel u het beste verdraagt.
  • De lenzen mogen niet langer worden gedragen dan de fabrikant adviseert. Daglenzen dienen eigenlijk elke dag te worden vervangen en maandlenzen na vier weken. Ook de contactlenshouder moet regelmatig om de paar weken worden vervangen zodat zich daar geen verontreinigingen aan kunnen hechten.
  • Bij ziekten als een verkoudheid moet u contactlenzen absoluut vermijden. Er is een verhoogd risico dat ook uw ogen worden aangedaan. Zeer grote voorzichtigheid is geboden, vooral bij oogziekten als bindvliesontsteking. Verwijder de lenzen liefst onmiddellijk en raadpleeg een specialist.

Goed om te weten: alle oogdruppels van HYLO EYE CARE® zijn vrij van conserveringsmiddelen en geschikt voor dragers van contactlenzen. Raadpleeg hiervoor de bijsluiters.

 

Meer interessante pagina's