Tips voor droge ogen tijdens de overgang

De menopauze is een natuurlijke overgangsfase wanneer in het lichaam de productie van vrouwelijke geslachtshormonen enorm afneemt. Dit gebeurt meestal rond het vijftigste levensjaar. Veel vrouwen merken deze hormonale veranderingen door verschillende klachten. Onder andere kunnen droge ogen tijdens de overgang een vervelend probleem worden.

Klachten tijdens de overgang

Tijdens de overgang, in medische termen het climacterium, treden belangrijke hormonale veranderingen op, met name een daling van de oestrogeenproductie. Deze verandering in de productie van hormonen is ook verantwoordelijk voor diverse lichamelijke veranderingen, en betekent het einde van de vrouwelijke vruchtbaarheid. De tijd van de overgang kan meerdere jaren in beslag nemen en verschillende klachten ontstaan waar vrouwen in meer of mindere mate last van hebben.

Veel vrouwen hebben te kampen met zweten, opvliegers, slaapproblemen of sombere stemmingen. Droge ogen zijn in de menopauze een andere veelgehoorde klacht. Ze uiten zich door een pijnlijk branderig gevoel en jeuk, meestal zijn de ogen rood of kunnen, paradoxaal genoeg, ondanks de droogte juist meer tranen. Bovendien klagen velen over een gevoel van een zandkorrel in het oog. Door verschillende behandelingen kunnen de fysieke en psychische problemen van deze periode worden tegengegaan.
 

Hoe het oestrogeengehalte het lichaam beïnvloedt

Of het nu tijdens de puberteit, zwangerschap of de menopauze is, de concentratie van vrouwelijke geslachtshormonen verandert meerdere malen tijdens het leven van een vrouw. Bovenal zijn het de veranderingen in de hoeveelheid oestrogeen en FSH (follikelstimulerend hormoon), die merkbaar invloed hebben op het vrouwelijk lichaam.

Het dalende oestrogeengehalte tijdens de menopauze zorgt bijvoorbeeld voor veranderingen in de huid. Deze wordt dunner en minder elastisch. Ook de slijmvliezen drogen uit, vrouwen merken dat aan droge ogen, een droge mond of vaginale droogheid.

De traanklieren voor bevochtiging van de ogen: ze produceren traanvocht dat als een film over het hoornvlies ligt. De traanfilm voorziet het hoornvlies van voedingsstoffen en bevat ook immuun cellen die potentiële ziekteverwekkers onschadelijk maakt. Verder worden vreemde voorwerpen uitgespoeld. Door de hormonale veranderingen tijdens de menopauze produceren de traanklieren minder vloeistof. De nog resterende hoeveelheid traanvocht is niet langer genoeg om het oog adequaat te bevochtigen. Bovendien kan de samenstelling van de traanfilm veranderen waardoor die sneller openbreekt. De ogen drogen uit.
 

Tips voor droge ogen tijdens de overgang

Als u een aantal zaken in acht neemt, kunt u de klachten van droge ogen verlichten. Volg deze tips op:

  • Vermijd rokerige ruimtes, airco en tocht. Richt in de auto de ventilatie nooit op uw gezicht.
  • Bij een luchtvochtigheid van 60 procent drogen uw ogen minder snel uit. U kunt kommen met water in de kamer zetten of natte handdoeken op de verwarming om de luchtvochtigheid in droge ruimtes te verhogen.
  • Als u veel achter de computer werkt, neem dan regelmatig pauze zodat de ogen kunnen ontspannen. U kunt bijvoorbeeld een minuut lang snel knipperen of uit het raam kijken.
  • Bescherm de ogen tegen direct zonlicht of wind met een (zonne)bril.
  • Drink veel, zo mogelijk twee liter per dag (water of thee).
     

Ook met bevochtigende oogdruppels kunnen droge ogen tijdens de overgang worden verzacht. Gebruik alleen hoogwaardige oogbevochtigingsmiddelen zonder conserveringsmiddelen en fosfaten, bijvoorbeeld uit de HYLO® serie. Het unieke COMOD® systeem voorkomt dat bacteriën in de oogdruppels terechtkomen en deze besmetten. Daarom kan volledig van schadelijke conserveringsmiddelen worden afgezien en zijn de oogdruppels geschikt voor langdurig gebruik.

HYLO COMOD® bevat waterbindend hyaluronzuur van hoge kwaliteit, en is geschikt voor lichte tot matige pijn en voor postoperatief gebruik. Heeft u last van ernstige chronisch droge ogen, dan is HYLO® Gel aan te raden die langer op het oogoppervlak blijft zitten door zijn hoge viscositeit. ’s Nachts kan met VitA POS® oogzalf de traanfilm worden verbeterd, het extra vocht bevordert het herstel van geïrriteerde ogen.

Bij sterke of een verergering van de symptomen moet u een oogarts raadplegen, omdat de oorzaak van deze symptomen bijvoorbeeld een bacteriële infectie kan zijn.

Meer interessante pagina's