Omgevingsfactoren en de negatieve invloed op de ogen

De ogen drogen uit wanneer het traanvocht die onvoldoende bevochtigt. Dat kan om verschillende redenen zijn, maar vaak zijn droge ogen een gevolg van omgevingsfactoren zoals uitlaatgassen of droge lucht.
 

Droge ogen: omschrijving

In de bovenste ooglidrand bevinden zich verschillende klieren die steeds vers traanvocht produceren. Door te knipperen wordt deze vloeistof als een zeer dunne film gelijkmatig over het oog verdeeld. Als dit traanvocht is verbruikt, gaat het naar het afvoertranenkanalen aan de binnenste ooglidrand. Deze actieve uitwisseling zorgt voor een optimale voorziening van het hoornvlies, beschermt de ogen tegen vreemde zaken, en houdt het oogoppervlak vochtig.

Als de traanvochtproductie wordt verstoord, een verkeerde samenstelling heeft, of verdampt voordat het de ogen volledig bevochtigd heeft, breekt de traanfilm open en irriteert daardoor het hoorn- en bindvlies. Hier ontstaat het typische, onplezierige gevoel van droge ogen (sicca syndroom).

 

Omgevingsfactoren als meest voorkomende oorzaak van droge ogen

Het vaakst zijn droge ogen te wijten aan effecten van buitenaf die een nadelige invloed hebben op de productie en verdeling van het traanvocht.
De volgende factoren zijn nadelig voor het traanvocht en de ogen:

  • De luchtstroom en droge verwarmingslucht dragen bij aan een snelle verdamping van de traanfilm.
  • Langdurig beeldschermwerk zorgt dat onze ogen “vergeten” te knipperen, wat leidt tot uitdroging.
  • Sigarettenrook en UV-licht tasten de traanfilm aan.
  • Ozon, fijnstof en uitlaatgassen beschadigen gedeeltelijk de bestanddelen van de traanfilm.

 

Daarnaast kunnen droge ogen ook biologische oorzaken hebben. Zo zakt de traanproductie op naar mate men ouder wordt: ongeveer een derde van de getroffenen is rond de 40 jaar. Ook veranderingen in de vrouwelijke geslachtshormonen verhogen het risico van droge ogen.

Een aantal geneesmiddelen kan bijdragen aan droge ogen. Dit zijn onder andere bètablokkers tegen hoge bloeddruk, kalmeringsmiddelen, oogdruppels met conserveringsmiddelen en de anticonceptiepil.
 

Droge ogen veroorzaken de volgende symptomen

Getroffene klagen over verschillende symptomen:
 

 

Dit helpt bij droge ogen

Tegen droge ogen worden oogbevochtigingsmiddelen in de vorm van druppels of zalf gebruikt. Ze stellen het moment dat de traanfilm opbreekt uit. De oogbevochtigingsmiddelen kunnen meerdere keren per dag worden toegediend in de droge ogen. Voor de nacht is beschermende oogzalf geschikt. Let er bij de aankoop op dat de producten geen conserveringsmiddelen bevatten, deze zouden droge ogen kunnen bevorderen en kunnen onder bepaalde omstandigheden allergieën veroorzaken.

Vrij van conserveringsmiddelen en zeer geschikt voor mensen die last hebben van matige, niet-aanhoudende symptomen van bevochtigingstoornissen, zijn bevochtigende oogdruppels die de traanfilm ondersteunen.HYLO® FRESH geeft vermoeide en te veel ingespannen ogen het verloren vocht terug, en verlicht irritatie van de ogen veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals droge lucht, tocht of beeldschermwerk. Voor de behandeling van een matig ernstige vorm van droge ogen, is de klassieke HYLO COMOD® bewezen effectief. Deze bevochtigende oogdruppels versterken de traanfilm langdurig.

Voor herstel ‘s nachts zorgt oogzalf die speciaal ontwikkeld is voor droge ogen.VitA POS® oogzalf met vitamine A voorziet de ogen langdurig van vocht en regenereert zo het hoorn- en het bindvlies. VitA-POS® kan worden toegepast in alle stadia van droge ogen. Zeer droge en beschadigde ogen worden intensief verzorgd met PARIN POS®.
Indien ondanks regelmatig gebruik van oogdruppels of zalf binnen drie dagen geen verbetering optreedt, of bij pijn of als er afscheiding uit de ogen komt, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen. Die kan verduidelijken of misschien een ernstige oogziekte de oorzaak is van de klachten.
 

Droge ogen preventie – vermijden van omgevingsfactoren

Naast de toepassing van oogdruppels en zalf kunt u een aantal dingen doen om droge ogen te voorkomen. Neem het volgende in acht:
 

  • Probeer tocht van de airco te mijden. Ook tijdens het autorijden moet u zorgen dat de ventilator niet direct op uw ogen gericht staat.
  • Vermijd sigarettenrook.
  • Als u dagelijks urenlang achter de computer zit, dient u uw ogen regelmatig pauze te geven. Kijk af en toe uit het raam en knipper dan tien seconden lang om uw ogen van traanvocht te voorzien.
  • Zorg voor frisse lucht in de ruimte. Een keer luchten per uur is voldoende.
  • Bovendien is het belangrijk om voldoende te drinken. Ongeveer twee liter water per dag is voldoende. Vooral contactlensdragers moeten zorgen dat ze hun lenzen niet te lang in de ogen houden omdat deze een uitdrogend effect hebben. Geef uw ogen altijd vrije tijd. Zet bijvoorbeeld bij het werken achter de computer liever een bril op. Zorg bovendien voor goede reiniging en bewaar de lenzen in een lenshouder, op die manier heeft u maximaal plezier van het gebruik ervan.

Meer interessante pagina's