Droge ogen door pc werkzaamheden – wat u eraan kunt doen

Een werkdag zonder computer en een avond na het werk zonder telefoon, tablet etc., lijkt tegenwoordig nauwelijks meer mogelijk te zijn. Maar de gefocuste blik op de flikkerende beeldschermen belasten de ogen enorm. Dit kan leiden tot droge ogen wat soms merkbaar is door jeuk, branderigheid of roodheid. Dit kan echter worden voorkomen door preventieve maatregelen.

Wat veroorzaakt droge ogen?

Gemiddeld knippert een mens 15 keer per minuut. Maar wie zijn blik focust op een beeldscherm, knippert aanzienlijk minder met zijn ogen. Het resultaat is een toegenomen gevoel van droogte in het oog (Office-Eye-Syndrom).

Meestal wordt elke keer bij het knipperen het oogoppervlak gereinigd en vers traanvocht verspreidt zich als een zeer dunne film over het oog. Met deze vloeistof worden niet alleen vreemde voorwerpen verwijderd, maar wordt ook het oogmechanisme soepel gehouden. Als er te weinig tranen worden gevormd, breekt de traanfilm open en droogt het oog uit.
 

Hoe weet ik dat mijn ogen te droog zijn?

Wie dagelijks meer dan twee uur achter de pc zit, kan aannemen dat de ogen flink worden belast. Of deze echt te droog zijn, kunt u aan een reeks mogelijke symptomen herkennen. Deze symptonen zijn:
 

 

Daarnaast kunnen droge ogen tot andere problemen in het dagelijkse leven leiden. Sommige mensen klagen over cosmetische onverdraagzaamheden, anderen hebben pijn bij het dragen van contactlenzen of concentratieproblemen.
 

Wat kan ik tegen droge ogen doen? De beste tips voor kantoor en thuis

Als door computerwerk de ogen te droog worden, kunt u ook op kantoor een aantal maatregelen nemen om met een frisse blik weer aan het werk te gaan:

  • Kunsttranen of oogbevochtigingmiddelen: oogdruppels zonder conserveringsmiddelen voorzien het oog van het broodnodige vocht.HYLO® FRESH bevochtigende oogdruppels kunnen worden gebruikt als uw ogen hierom vragen.
  • Frisse lucht: u dient regelmatig een aantal minuten de ramen openen. Zuurstof doet geïrriteerde ogen goed.
  • Korte pauzes: geef uw ogen zo nu en dan een moment waarop ze niet op het beeldscherm hoeven te kijken. Kijk in plaats daarvan voor een paar momenten ontspannen uit het raam.
  • Bewust knipperen: bevestig een plakmemo aan het beeldscherm om u steeds weer te herinneren aan het knipperen. Tien seconden snel achter elkaar volstaan al om langzaam uitdrogende ogen te bevochtigen.

 

Ook thuis zijn er verschillende handelingen om droge ogen te voorkomen. Om hierin echt te slagen moet u in de eerste plaats het laptop-, smartphone- en tabletverbruik aanzienlijk beperken. Vooral als u sowieso al elke dag op het werk achter het beeldscherm zit. Ga In plaats daarvan liever een beetje in de frisse lucht lopen. Zo zult u niet alleen heerlijk ontspannen na een stressvolle werkdag, ook uw ogen zullen u dankbaar zijn.

Wie van lezen houdt kan beter een klassiek boek pakken in plaats van de e-reader. Gedrukte tekst belast de ogen minder. Ook moet u als u op reis bent met de auto, de ventilatie niet direct op uw ogen richten; tocht is zeer slecht voor de traanfilm. Het zorgt voor een te snelle verdamping van het traanvocht.

Let op gezonde, evenwichtige voeding. Hiertoe behoord een gevarieerd dieet met veel verse groenten en fruit en ongeveer twee liter vloeistof per dag. De redenen: sommige vitamines hebben een positieve invloed op de ogen en de opgenomen vloeistof bevochtigd de ogen van binnenuit.
 

Laat u regelmatig onderzoeken door een oogarts

Wie veel achter de pc zit, moet jaarlijks een oogarts raadplegen zodat de gezichtsscherpte, ruimtelijk zien, de positie van de ogen, het gezichtsveld en het kleurenzicht wordt gecontroleerd. De onderzoeken kunnen problemen aan het licht brengen die dan eventueel kunnen worden verholpen met een visueel hulpmiddel.

Meer interessante pagina's