Oogletsel en droge ogen: het verband

Om het hoornvlies van alle essentiële voedingsstoffen te voorzien en het oog tegen omgevingsfactoren te beschermen, produceren de traanklieren constant vloeistof. Om vervolgens dit traanvocht gelijkmatig over het oog te verdelen, bestaat het onbewust knipperen. Beide mechanismen kunnen worden verstoord als er een verwonding aan het oog is.

Divers oogletsel kan leiden tot droge ogen

Er zijn verschillende letsels die de wisselwerking tussen traanvocht en oogoppervlak beïnvloeden. Deze omvatten:

 • Traumatisch hersenletsel in het geval van een letsel van de zevende hersenzenuw (N VII) die de traanklieren stimuleert.
 • Letsel aan het oogweefsel zoals brandwonden, verbrandingen met zuur of schaafwonden.
 • Scheuren of beknellingen van de oogleden.
 • Chirurgie rond de ogen.

 

Dit laatste geldt met name voor de refractiechirurgie met een laser (zoals LASIK). Hier zijn droge ogen een bekende consequentie, vooral wanneer de patiënt voorafgaand aan de operatie al lichte klachten had. Droge ogen worden veroorzaakt door een snede in de fijne zenuwen van het hoornvlies tijdens de operatie. Het resultaat is een verlies aan gevoeligheid van het hoornvliesoppervlak wat vergelijkbaar is met een disfunctie. Als het oog te droog is, kan het hoornvlies geen signalen meer doorgeven aan de traanklieren dat deze meer traanvocht moeten aanmaken. Zo ontstaan de klassieke symptomen van droge ogen:

Oogletsel: wat te doen?

Een verwonding aan de ogen moet altijd serieus worden genomen, ook al lijkt het onschuldig op het eerste gezicht. Zelfs door een kleine verwonding kunnen ziektekiemen in het oog komen en infecties en ontstekingen veroorzaken. Ook zijn ernstige latere complicaties na verwonding aan het oog mogelijk zoals een permanente verslechtering van het gezichtsvermogen. Om deze reden moet oogletsels altijd door een arts worden behandeld.

In sommige gevallen moet u als eerste maatregel zelf uw oog behandelen:

   • Iets in het oog kunt u eerst proberen te spoelen met water/vloeistof. Als dat niet lukt, dient u een arts te raadplegen zodat hij het vreemde voorwerp snel verwijderd. Ook als wel lukt, bevelen wij u aan om een arts te laten controleren.
   • Ongevallen met zuur zijn een noodgeval. Als een zuur of een loog in het oog terecht komt, dient het oog onmiddellijk te worden gespoeld met veel water. Daarna moet u zich onmiddellijk naar een dokter of een oogkliniek laten brengen om latere complicaties te voorkomen.
   • Als er iets zoals een metalen splinter diep in het hoornvlies zit, mag u die er in geen geval uittrekken. Laat deze zitten en bedek de wond met een steriele doek uit de EHBO-doos of met een zakdoek. Bel een ambulance zodat een deskundige het vreemde voorwerp kan behandelen.
     

Oogletsel vereist een speciale behandeling

Kleine verwondingen in het oog kunnen goed worden nabehandeld met bevochtigende oogdruppels. Ook na een operatie, dient u de ogen goed te verzorgen zodat ze kunnen herstellen.

HYLO® CARE oogdruppels met hyaluronzuur en dexpanthenol hebben door hun bevochtigende eigenschappen een genezend effect en ondersteunen het hoorn- en het bindvlies bij het herstel. Het middel kan bij oppervlakkig letsel aan het oog of na een operatie worden toegepast. HYLO® CARE bevochtigende oogdruppels is niet alleen het middel van keuze om het oog bij wondgenezing te ondersteunen, ze bieden ook langdurige bevochtiging, en geeft bovenal het hoornvlies zijn natuurlijke beschermende laag terug.

Indien na een chirurgische ingreep, de productie van traanvocht is beperkt of verstoord, is toediening van een vervangingsvloeistof essentieel voor de gezondheid van het oog.HYLO® GEL bevochtigende oogdruppels wordt gebruikt voor genezing en regeneratie van het oogoppervlak en heeft een dikkere consistentie. De druppels blijven bijzonder lang aan het oog hechten en beperken het gezichtsvermogen niet.

Meer interessante pagina's