Office-Eye-Syndrome? Dit verlicht de klachten!

Een kantoorbaan is hard werk voor de ogen: ze worden droog door het gefocuste kijken naar het beeldscherm. Te droge lucht – zoals meestal in geklimatiseerde of verwarmde kantoren – belast de ogen extra. Bij de zogenaamde Office-Eye-Syndrome komt jeuken, branderig gevoel en pijn in de ogen voor. Een oplossing kan een correcte werkplek en bevochtigende oogdruppels zijn.

Weinig knipperen kan de ogen uitdrogen

Hoewel de beweging klein is, is knipperen essentieel voor de gezondheid van de ogen. Met behulp van deze “wisserfunctie” wordt de traanfilm op het oog regelmatig ververst. Als we gefocust naar het beeldscherm kijken, vergeten zelfs onze hersenen deze reflexbeweging. Het systeem stokt en het oogoppervlak wordt niet voldoende bevochtigd.

Bovendien zijn de meeste kantoren uitgerust met airco die vooral in de zomer op volle toeren draait. De droge lucht is niet goed voor de ogen. Zij leidt tot voortijdige verdamping van traanvocht (hetzelfde effect heeft overigens de verwarming in de winter). De combinatie van het zelden openen en sluiten van de oogleden en de sterke verdamping laat het oogoppervlak uitdrogen.
 

Waarom tranen droge ogen?

Als de ogen droog zijn, beginnen ze te tranen. Dit klinkt misschien paradoxaal, maar er is een zeer logische verklaring: door te weinig knipperen blijven kleine deeltjes in het oog zitten omdat ze niet worden uitgespoeld. Deze vreemde deeltjes versterken bestaande irritatie. In reactie daarop produceert het oog veel traanvocht om zich te ontdoen van het vreemde deeltje. Maar het extra traanvocht bevochtigt het oog niet omdat het direct weer wegvloeit. Ook als de samenstelling van het traanvocht is verstoord, kan dit leiden tot continu tranen van de ogen.

Bovendien kunnen de volgende symptomen optreden bij het Office-Eye-Syndrome:

 

Deze droogte vinden mensen niet alleen ongemakkelijk, het kan ook ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld bacteriën zich gemakkelijk nestelen en bindvliesontsteking veroorzaken.
 

Wie zijn werkplek goed inricht, kan het Office-Eye-Syndrome verlichten

Als u al last heeft van droge ogen, is het tijd om de werkplek te controleren en oogvriendelijk in te richten. De volgende tips helpen om uw ogen te ontlasten:

  • Houdt een afstand van 50 tot 80 cm tot het beeldscherm aan.
  • Uw bureaublad moet zich 20 tot 50 centimeter onder de horizontale lijn van uw zichtlijn bevinden. Dit zorgt ervoor dat u uw blik gemakkelijk naar beneden kunt richten als u naar het beeldscherm kijkt. Dit is beter voor de ogen.
  • Let ook op de juiste verlichting van uw werkplek. Ideaal is een combinatie van plafondverlichting en een bureaulamp. Ook is het zinvol om verschillende lampen te combineren. Conventionele gloeilampen, halogeenlicht en tl-buizen. Deze lichtbronnen hebben verschillende kleuren (blauw, rood en groen) die samen op daglicht lijken.
  • Het beeldscherm mag de andere lichtbronnen als het kan niet reflecteren. De beste positie is recht tegenover het raam. Als dit niet kan door de kamerverdeling, kan een voorzetscherm ook helpen. Deze kunnen met plakband op het reflecterende beeldscherm worden bevestigd.

 

Daarnaast dient u de overbelaste ogen herhaaldelijk een kleine pauze te geven. Kijk even op van het beeldscherm en laat uw blik over de kamer dwalen. Het gaat erom de ogen te bewegen, niet het hoofd. Zo worden ook de kleine spieren van het oog ontspannen. Een herstellend effect kan het zogenaamde palmeren hebben: warm de handen op, bijvoorbeeld door te wrijven, sluit dan de ogen en leg de handpalmen er zachtjes op. Warmte en donkerheid ontspannen overbelaste ogen.

Ook mag het klimaat op kantoor niet worden onderschat, want verwarming en airco belasten de ogen. Daarom moet u zorgen voor een aangenaam binnenklimaat door vaak te luchten in de zomer, en in de winter door het verhogen van de luchtvochtigheid in de kamer, bijvoorbeeld met behulp van waterbakken die u op de kachel zet.
 

Kunsttranen geven snel verlichting

In aanvulling op de maatregelen die u kunt nemen, is regelmatig gebruik van bevochtigende oogdruppels nuttig. Het assortiment vanHYLO EYE CARE® biedt voor elk soort klachten de juiste bevochtiging en oogverzorging. Bij matige, niet hardnekkige problemen wordt bevochtiging van vermoeide en overbelaste ogen met HYLO® FRESH bijzonder aanbevolen. Voor de behandeling van een matig ernstige vorm van droge ogen is de klassieke HYLO COMOD® bewezen effectief. Bij zeer ernstige klachten is een intensieve hydratatie met HYLO® GEL geschikt. Een verzorgende oogzalf voor de nacht als de VitA POS® zalf verbetert de traanfilm en ondersteunt het herstel van de ogen.

Als u niet zeker weet welk product geschikt voor u is, vraag het dan aan uw arts of apotheek. Beide kunnen geschikte druppelen aanbevelen. Vraag ook een arts om advies als de klachten van het Office-Eye-Syndrome, ondanks zorgvuldige oogverzorging, niet verbeteren. Hier zou een ernstige aandoening de oorzaak kunnen zijn.

Meer interessante pagina's