Ooginfecties

Veel oogontstekingen ontstaan door een infectie van virussen of bacteriën. Maar ook atypische oogontstekingen komen voor. Afhankelijk van het deel van het oog dat aangetast is worden verschillende ziektebeelden onderscheiden. Omdat oogontstekingen ook een lang verloop kunnen hebben, is een bezoek aan de oogarts aan te raden.

Symptomen van een ooginfectie

Bij ooginfecties gaat het om ontstekingsprocessen rond het oog. Hierbij kunnen verschillende delen van het oog aangetast zijn. De aanduiding ooginfectie wordt gebruikt als verzamelnaam voor de verschillende ontstekingsaandoeningen. Afhankelijk van het ziektebeeld doen zich verschillende symptomen en klachten voor. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een ernstige ziekte die een bedreiging vormt voor het gezichtsvermogen.
Het vaakst is het bindweefsel door een ontsteking aangetast gevolgd door het hoornvlies en het ooglid.

Veel symptomen van ooginfecties komen voor in combinatie met droge ogen. Dit zijn:

Bovendien kunnen andere, meer specifieke symptomen optreden:

  • Pijn
  • Verkleven van de oogleden
  • Troebel zicht
  • Lichtgevoeligheid
  • Etterige afscheiding

Een pusachtige afscheiding duidt op een bacteriële ontsteking. Veel mensen die hierdoor getroffen zijn, hebben last van veel pijn en een aanzienlijk verminderd gezichtsvermogen.
 

Oorzaken van ooginfecties

Ooginfecties hebben verschillende oorzaken. Infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels zijn de belangrijkste oorzaken. De ogen zijn een van de toegangspoorten voor ziekteverwekkers in het menselijk lichaam. Ze verweren zich dagelijks tegen indringers, maar bij ontstekingen heeft de verwekker het afweersysteem toch weten te omzeilen.

Droge ogen zijn bijzonder vatbaar voor een ooginfectie. Wanneer de traanfilm verstoord is, kan de afweer van het oog nog maar gedeeltelijk functioneren. Onder deze omstandigheden dringen ziekteverwekkers gemakkelijker binnen en veroorzaken ontstekingen. Droge ogen zijn te behandelen met bevochtigende oogdruppels waardoor de beschermende barrière tegen de ziekteverwekkers versterkt wordt.

Andere oorzaken van een oogontsteking zijn allergische reacties zoals hooikoorts, auto-immuunziekten en omgevingsfactoren als bijvoorbeeld tocht, stofdeeltjes of zonlicht. Ook kunnen irritaties van het lichaam, bijvoorbeeld wanneer een wimper in het oog gegroeid is, een ontsteking aan het oog veroorzaken.
 

Diagnose en behandeling van oogontstekingen

Wanneer zich de symptomen van een oogontsteking voordoen, dient u een oogarts te bezoeken die met een spleetlamp de ogen onderzoekt. Zodra is vastgesteld welk deel van het oog ontstoken is, wordt er een passende behandeling voorgesteld.

Bij tijdige constatering en behandeling van een oogontsteking is het verloop meestal zonder complicaties. Wanneer bacteriën de oorzaak zijn van de ontstekingen, worden er ter behandeling oogdruppels met antibiotica voorgeschreven.

Bij een allergische reactie dient contact met het allergeen zo veel mogelijk te worden vermeden. De allergische ontsteking van het oog kan worden verlicht met speciale oogdruppels zoalsHYLO® DUAL.

Tegen een virale infectie worden vaak virus remmende oogdruppels voorgeschreven. Oogzalfjes met cortisonen worden ook vaak voorgeschreven.
 

Huismiddelen bij oogontstekingen?

In het algemeen zou u een oogontsteking altijd door een oogarts moeten laten onderzoeken. In het ongunstigste geval kan de ontsteking ernstig zijn en tot blijvende beperkingen of zelfs verlies van het gezichtsvermogen leiden.

Bevochtigende oogdruppels of zalfjes helpen bij de regeneratie van de ogen. Bij ontstekingen van het ooglid of bij een gerstekorrel kunnen warme, vochtige kompressen die op het aangetaste oog worden gelegd, de genezing ondersteunen. Bij kompressen moet wel de strengste hygiëne in acht worden genomen omdat anders het gevaar bestaat dat de ziekteverwekkers worden verspreid.

Spoelen met kamille of kompressen wordt ontraden omdat anders het risico bestaat op een allergische reactie. Bovendien kan het oog door de fijne haartjes van de kamillebloesems sterk geïrriteerd raken.

Meer interessante pagina's