Droge ogen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert binnen een korte tijd de hormoonbalans en het lichaam van een vrouw. Alles wordt perfect afgestemd op het voeden van de foetus en de aanstaande geboorte. Helaas hebben deze veranderingen ook vervelende bijwerkingen. Vaak genoemde zwangerschapsklachten zijn brandend maagzuur, slapeloosheid en voortdurend droge ogen.

De traanfilm verandert tijdens zwangerschap

Elke keer bij het knipperen schuurt het ooglid onaangenaam over de droge ogen, deze branden en jeuken, en soms zijn ze zelfs zo droog dat het gevoel ontstaat alsof er een zandkorrel in de ogen zit. Dit gevoel kennen veel aanstaande moeders omdat tijdens de zwangerschap de ogen door de hormonale veranderingen bijzonder gevoelig zijn. De traanfilm die normaal een beschermende laag over het oog vormt, is vaak anders tijdens de zwangerschap. Hij wordt dunner en breekt sneller open waardoor het hoornvlies sneller uitdroogt. Bovendien produceren de traanklieren meestal minder traanvocht wat de symptomen van droge ogen verergert. De klachten kunnen verergeren als u veel tijd doorbrengt achter de computer, bij het lezen of als u contactlenzen draagt.
 

Droge ogen – wanneer naar de dokter?

Als u ernstige klachten heeft of als deze erger worden, is het tijd om een oogarts te raadplegen. Mogelijk is er een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën, hier kunnen antibiotische oogdruppels helpen. Omdat deze alleen plaatselijk werken in het oog, kunt u deze meestal ook tijdens de zwangerschap gebruiken zonder uw kind in gevaar te brengen. Dit moet echter een arts individueel beoordelen.

Als u lichtflitsen ziet of flikkeringen, neem dan onmiddellijk contact op met een gynaecoloog. Deze symptomen kunnen pre-eclampsie aanduiden, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. Typisch is een hoge bloeddruk die misschien in de ogen wordt waargenomen.

Lichtflitsen of flikkeringen kunnen echter ook symptomen zijn van een netvliesloslating van het oog, daarom moet als voorzorgsmaatregel ook een oogarts worden geraadpleegd.
 

Eerste hulp bij droge ogen tijdens de zwangerschap

Door een paar kleine handelingen kunt u proberen om uw droge ogen te verlichten. Probeer de volgende tips:

  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door kommen met water in de kamer te zetten. Ideaal is een luchtvochtigheid van ongeveer 60 procent.
  • Drink veel, met name water of thee.
  • Vermijd sigarettenrook, tocht en geklimatiseerde ruimtes.
  • Bevochtig uw ogen met kunsttranen in de vorm van bevochtigende oogdruppels. Kies een product zonder conserveringsmiddelen en fosfaten, bijvoorbeeld HYLO® FRESH of HYLO COMOD®. Deze kunnen meerdere keren per dag worden gebruikt, gedurende langere tijd.
  • Voor de nacht is een verzachtende zalf met vitamine A zoals VitA POS® geschikt voor duurzame bevochtiging.
  • Zie als het kan af van cosmetica rond de ogen. Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam vaak gevoeliger op bepaalde stoffen. Hierdoor kunnen irritatie en intoleranties ontstaan die de ogen extra belasten.
  • Doe af en toe ontspanningsoefeningen voor de ogen. U kunt bijvoorbeeld een minuut lang bewust snel knipperen, en rond uw ogen met uw vingertoppen zacht kloppend masseren. Vooral bij werken achter de pc, zijn regelmatig kleine pauzes belangrijk. Laat uw blik vaak in de verte afdwalen. U moet ook aandacht besteden aan een perfect ingerichte werkplek.
  • ’s Nachts tijdens het slapen, herstellen de ogen. Zorg dat u dus voldoende slaap krijgt en computerwerk, tv kijken en lezen bij weinig licht beperkt.
  • Als de symptomen ernstig zijn, dient u wellicht tijdens de zwangerschap geen contactlenzen gebruiken.

 

Verwaarloos droge ogen niet, zodat de ogen gezond blijven. Als de ogen te droog zijn, wordt het hoornvlies niet meer van voldoende voedingsstoffen voorzien wat kan leiden tot schade. Bovendien kunnen ziekteverwekkers minder gemakkelijk worden geweerd. Zo ontstaan sneller ooginfecties, bijvoorbeeld een bindvliesontsteking.
 

Goed om te weten: ook het gezichtsvermogen kan verslechteren tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn ook andere oogproblemen mogelijk. Veel vrouwen merken dat hun gezichtsscherpte verandert. Plotseling kunnen bijvoorbeeld kleine lettertjes alleen nog worden ontcijferd van een afstand. Dit komt waarschijnlijk door het vasthouden van vocht in het oogweefsel. De hoornvlieskromming en de lens kunnen daardoor veranderen. Maar maakt u zich geen zorgen: na de zwangerschap komt meestal de oude gezichtsscherpte weer terug.

Meer interessante pagina's