Droge ogen – symptomen en behandeling

De aandoening droge ogen wordt in het vakgebied aangeduid als keratoconjunctivitis sicca, ook wel het sicca syndroom genoemd. Het treedt op door een verminderde traanproductie, of door een onjuiste samenstelling van de traancomponenten. Verder kunnen ook algemene ziektes of bepaalde oogaandoeningen de oorzaak zijn van droge ogen. In alle gevallen komt het erop neer dat de traanfilm, die het oogoppervlak bescherming geeft, openscheurt.

Verschillende factoren beïnvloeden de traanfilm

Steeds meer mensen hebben last van droge ogen. Dit is deels te wijten aan veranderingen in de omgeving en levensstijl, en deels door de toenemende vergrijzing van de samenleving, want met een hogere leeftijd wordt het risico van inadequate traanbevochtiging verhoogt. Vaak veroorzaakt frequent beeldschermwerk uitdroging van de ogen. Tijdens het werken op de computer, of bij het gebruiken van de smartphone, wordt veel minder geknipperd dan tijdens andere activiteiten. Dit leidt tot een verminderde verdeling van de traanfilm aan het oogoppervlak.

Contactlensdragers hebben ook vaak last van droge ogen, omdat de lenzen de traancirculatie en de verdeling van tranen op het oogoppervlak belemmeren. Hierbij is het risico van het sicca syndroom twaalf keer hoger. Ook droge kamerlucht door de centrale verwarming en aircosysteem, afvalgassen, ozon of rook kan de traanfilm beschadigen.

Verwondingen of ontstekingen van het oog kunnen ook invloed hebben op de hoeveelheid tranen of op de samenstelling van het traanvocht. Ziektes, met name van de huid of zenuwen, en diverse geneesmiddelen, zoals bètablockers, hebben soms ook invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de traanfilm.
 

Een gescheurde traanfilm biedt geen bescherming meer voor het oog

Als voor het oog onvoldoende bevochtiging ter beschikking staat, of als het traanvocht een veranderde samenstelling heeft, dan kan dit leiden tot het openscheuren van de traanfilm. Dit veroorzaakt op zijn beurt een overgevoeligheid van de ogen ten opzichte van hun omgeving. De traanfilm is een belangrijke bescherming voor het oog en voorziet de bovenste laag van cellen van voedingsstoffen en zuurstof. Wanneer de traanfilm beschadigd is kunnen meer ziekteverwekkers indringen, waardoor het sneller tot een infectie leidt. Bovendien kan het scheuren van de traanfilm leiden tot uitdroging, littekens en vertroebeling van het hoornvlies, waardoor het visuele vermogen aanhoudend nadelig kan worden beïnvloed.
 

Droge ogen jeuken en branden

Een verstoorde oog-bevochtiging leidt tot verschillende symptomen. Typisch voor het sicca syndroom zijn roodheid en een zanderig, brandend of jeukend gevoel in het oog. Ook roodheid en het gevoel dat er iets vreemds in je oog zit, zijn vaak waargenomen. De ogen voelen moe of tranen overmatig.
 

Geschikte hulp voor droge ogen

Bij de meeste patiënten met milde tot matige symptomen van droge ogen, is het voldoende om de ogen meerdere malen per dag te bevochtigen met geschikte druppels, genaamd kunsttranen. Ook voor diegene die alleen last hebben van droge ogen in bepaalde situaties, zoals het werken op de computer of in een winderige omgeving, zijn deze bevochtigende oogdruppels zeer geschikt. Voor zwaardere en chronische klachten zijn er speciaal ontworpen gel druppels, die een hogere viscositeit hebben dan normale bevochtigingsdruppels, en daardoor langer blijven hechten aan het oogoppervlak. Voor de nacht kan een extra behandeling met een zalf nuttig zijn, omdat tijdens de slaap veel minder traanvocht wordt geproduceerd. Dit kan leiden tot korstvorming op het ooglid, wat weer kan leiden tot kleine letsels van het oogoppervlak.

Bovendien dienen factoren die bijdragen aan droge ogen zo mogelijk te worden vermeden. Van aircosystemen dient te worden afgezien, en een verwarmde kamer dient regelmatig te worden geventileerd. Ook het verblijf in met rook gevulde kamers is niet aan te bevelen. Onze tip: In plaats van het einde van de werkdag televisie te kijken, is een wandeling in de frisse lucht net als een vakantie voor de ogen.

Als het syndroom van droge ogen het gevolg is van een systemische ziekte, medicijngebruik of oogletsel, dient deze oorzaak, indien mogelijk, te worden geëlimineerd. Het overleg hierover met een arts is van essentieel belang. Ook bij aanhoudende en uitgesproken problemen, moet men niet aarzelen om een specialist te raadplegen. Deze kan een nauwkeurige diagnose geven en een geschikte therapie adviseren.

Meer interessante pagina's