Wat is goed voor de ogen? Tips bij droge ogen

Uitlaatgassen kunnen de ogen irriteren, droge verwarmingslucht verdampt de traanfilm, geconcentreerd beeldschermwerk zorgt voor onvoldoende bevochtiging van het oogoppervlak, omdat er te weinig wordt geknipperd. Er zijn veel invloeden die een negatief effect hebben op de traanfilm en de samenstelling daarvan. Het resultaat: de ogen worden te droog. Dit merkt men aan een branderig gevoel en jeuk, sommige patiënten klagen ook over wazig zien, of het gevoel een zandkorrel in het oog te hebben. Afhankelijk van de klachten kunt u de ogen met kleine oefeningen of eenvoudige tips en tricks ontlasten en beschermen. Een overzicht van alles wat uw ogen goed doet.

Heeft een dag op het kantoor veel van uw ogen geëist? Deze oefeningen ontspannen de gestreste ogen

Het vervelende branden van de ogen waar men herhaaldelijk last van kan hebben tijdens het werk, wordt het Office-Eye-Syndrome genoemd. Wie na het werk niet alleen zichzelf, maar ook zijn ogen wil vertroetelen, kan dit doen door een paar simpele oefeningen:

  • Ga rechtop zitten. Adem diep in de buik in, en weer uit. Draai met uw ogen, eerst met de klok mee en daarna tegen de klok in. Vijf keer in iedere richting is voldoende. Hiermee traint u de kleine spieren van het oog, en verdeelt u het traanvocht over het gehele oog.
  • Ga liggen en sluit uw ogen. Pak met de wijsvinger en duim de huid boven en onder uw wenkbrauwen, en masseer de ontstane huidplooi. Dit ontspant de gestreste ogen.
  • Wrijf uw handen lekker warm, sluit vervolgens de oogleden en leg de warme handpalmen over uw ogen. Ontspan daarbij het gezicht volledig. Ook deze oefening, die palmeren wordt genoemd, werkt ontspannend.

 

As u deze regelmatig uitvoert, hebben de oefeningen een positief effect op uw ogen en het traanvocht. Wat u kunt doen als u op het kantoor last van uw ogen krijgt, kunt u lezen onder tips voor op kantoor.
 

De omgeving is belangrijk voor de gezondheid van het oog: hoe u uw omgeving oogvriendelijk kunt maken.

Zuurstof is niet alleen belangrijk voor de ademhaling, ook voor de gezondheid van het oog is dit element, dat in de scheikunde oxigenium wordt genoemd, essentieel. Zorg daarom altijd dat werk- en woonruimtes regelmatig worden gelucht. Om voldoende zuurstof naar binnen te laten dient u, vooral in kantoren met airconditioning, ieder uur een paar minuten de kamer te luchten. Ook is het aan te raden om regelmatig een wandeling in de frisse lucht te maken en even uw blik te laten afdwalen, dit werkt ontspannend. Gebruik de lunchpauze daarvoor, of stap onderweg naar huis een halte eerder uit de bus en loop de rest naar huis.

Naast de zuurstoftoevoer is de lichtvoorziening in de kamer ook erg belangrijk. Zorg daarom altijd voor voldoende verlichting van de kamer, vooral als u uw ogen belast zoals op het werk, tijdens het koken of het lezen ‘s avonds. De reden: als uw ogen een prestatie moeten leveren bij slechte verlichting, belast dit de ogen ontzettend. Voldoende licht krijgt u door twee lichtbronnen: directe verlichting en plafondverlichting. Een kleine tip: in de keuken kunt u naast de plafondlamp het licht van de afzuigkap aanzetten.

Als het gaat om invloeden van buitenaf moet u niet alleen voor bepaalde zaken zorgen, maar ook verschillende omstandigheden voorkomen:

  • droge lucht: in kamers met airconditioning en verwarmingslucht.
  • hetzelfde geldt voor tocht
  • probeer sigarettenrook te vermijden
  • vermijdt drukke wegen, de uitlaatgassen zijn irriterend voor de ogen.
     

Lees ook: tips voor het dagelijkse leven.
 

Voedsel voor de ogen: het juiste eten en drinken

Een evenwichtige voeding en voldoende vochtinname zijn essentieel voor onze gezondheid, en dus ook die van onze ogen.
Omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol in de productie van traanvocht. Deze vetzuren bevinden zich in lijnzaadolie, maar ook in zalm, makreel en haring. Over het algemeen geldt dat u ongeveer twee keer per week vis zou moeten eten.

Verder is het raadzaam om per dag ongeveer twee liter vocht te drinken. Zeer geschikt zijn mineraalwater, verdunde vruchtensappen en ongezoete thee. Het vocht verzorgt onder meer de ogen van binnenuit en beschermd deze tegen uitdrogen.
Wat is verder goed voor de ogen?

Lees hiervoor: Droge ogen en voeding
 

Bevochtigende oogdruppels zorgen snel voor verlichting

Vooral bij een gematigde vorm van droge ogen zijn HYLO COMOD® bevochtigende oogdruppels uitstekend geschikt. Het ingrediënt natriumhyaluronaat hydrateert het gevoelige oogoppervlak, en bestrijdt op deze manier typische symptomen zoals roodheid, jeuk en het gevoel van een vreemd voorwerp in het oog snel en effectief.

Meer interessante pagina's