Droge ogen op vakantie – een onderschat probleem

Bij het woord ‘vakantiekwaaltjes’ denken de meeste mensen aan maag-darmklachten, zonnebrand, allergieën of voedselvergiftiging – maar niet aan droge ogen. Maar juist op reis treden veel karakteristieke klachten op zoals branderigheid, jeuk en het gevoel een zandkorrel in het oog te hebben. Deze symptomen kunnen zelfs erger worden. Bepaalde maatregelen en bevochtigende oogdruppels kunnen ervoor zorgen dat het niet zo ver komt.

De volgende factoren bevorderen droge ogen op reis

Op reis naar de vakantiebestemming of in het vakantieverblijf zelf, zijn er een aantal ‘stressfactoren’ waaraan uw ogen worden blootgesteld. Dit zijn:

  • Ventilatoren: tocht in de auto, de trein of het vliegtuig, is altijd slecht voor de ogen. Door de luchtstroom breekt de traanfilm en de drogen de ogen uit.
  • Zonlicht: in bepaalde vakantielanden schijnt de zon veel feller dan in Nederland. De uv-stralen kunnen irritatie en ontsteking van de ogen veroorzaken.
  • Wind: windstoten, bijvoorbeeld in de kustgebieden, kunnen leiden tot droge ogen.
  • Chloor: water in zwembaden is zeer irriterend voor de ogen.
  • Airco: niet alleen door de verwarming maar door het ook aircosysteem droogt de lucht in de kamer uit, waardoor het traanvocht wordt aangetast en uit balans raakt.

Al deze factoren hebben tot gevolg dat de ogen niet voldoende worden bevochtigd. Dit leidt tot irritatie, en vaak ook tot roodheid en het gevoel van een zandkorrel in het oog.
 

Eenvoudige maatregelen kunnen preventief helpen

In principe is het belangrijk de ogen te beschermen tegen negatieve invloeden. Als u de ventilator in uw vervoersmiddel bij aankomst en vertrek zelf kunt afstellen, moet u zorgen dat de ventilatieopeningen niet direct op uw ogen of op de ogen van uw kinderen gericht zijn. Bescherm uw ogen met een zonnebril als u op vakantie bent. Dit heeft twee voordelen: uv-stralen worden gefiltreerd en tegelijkertijd komt bijna geen wind in uw ogen. Een soortgelijk effect kan worden bereikt met een zonnehoed met een brede rand die u ver over uw gezicht trekt.

In het zwembad kunt u beter een zwembril opdoen, dan komt er geen chloor in uw ogen. Als u dat niet wilt, moet u in ieder geval niet duiken. Ook is het zinvol om niet al te lang in gebouwen te zijn met een sterk aircosysteem zoals winkelcentra, en om de airco niet ononderbroken in de hotelkamer te laten draaien.

Daarnaast zijn er een paar algemene zaken waar u op moet opletten in verband met droge ogen:

  • Drink voldoende. Twee liter per dag is ideaal. Als het erg warm is, mag het gerust een liter meer zijn.
  • Draag contactlenzen niet 24/7. Ook hierdoor kunnen de ogen uitdrogen.
  • Vermijd tabaksrook.
     

Bevochtigende oogdruppels helpen tegen droge ogen

Oogdruppels kunnen wanneer nodig snel en gemakkelijk worden toegediend en zonder problemen worden vervoerd in uw handbagage. Zij zijn dus de ideale metgezel als u op vakantie gaat. Zorg dat het middel geen conserveringsmiddelen bevat. Dat kan de toch al overbelaste ogen nog meer irriteren.

Hier vindt u een overzicht van het conserveringsmiddelvrije assortiment van HYLO EYE CARE®.

Meer interessante pagina's