De juiste verzorging van droge ogen

De juiste oogdruppels vinden is voor veel patiënten een lang en ingewikkeld proces. Vaak moeten allerlei oogbevochtigingsmiddelen worden uitgeprobeerd, voordat het juiste product wordt gevonden en de vervelende klachten, zoals een brandend gevoel en rode ogen, kunnen worden verlicht.

Apotheker mevrouw Groß geeft u in een interview waardevolle tips om het perfecte middel te vinden.

Mevrouw Groß, wat adviseert u klanten die raad aan u vragen omdat ze droge ogen hebben?

Het allerbelangrijkste is eerst een product te vinden dat de klant goed verdraagt, omdat die het regelmatig moet gebruiken. De behandeling van droge ogen is langdurig, en mag de ogen niet extra belasten.

 

Waarvan is de verdraagzaamheid van een product afhankelijk?

Het moet altijd zonder conserveringsmiddelen zijn, vooral bij regelmatig gebruik. Conserveringsmiddelen kunnen de traanfilm extra beschadigen en irritatie en allergische reacties veroorzaken. Helaas bevatten veel producten conserveringsmiddelen als benzalkoniumchloride, polyhexanide, Purite® of Polyquad®.

Ik let er verder op dat er geen fosfaten in zitten. Deze kunnen bij al beschadigde oogoppervlakken en regelmatig gebruik een aanslag vormen die soms operatief moet worden verwijderd.*

Ik heb zeer goede ervaringen met fysiologisch actieve stoffen, zoals hyaluronaat. Onze ogen bestaan grotendeels uit hyaluronaat en het wordt daarom zeer goed verdragen.

 

Zijn er verschillende producten met hyaluronaat?

Ja, er zijn grote verschillen in kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van hyaluronaat, hoe hoger de viscositeit van het middel dat hiervan is gemaakt.

Ook moet men letten op het rendement van de producten. Bij dezelfde hoeveelheid verschilt het rendement soms enorm. Dat hangt af van de druppelgrootte, maar ook is de betreffende verpakking van invloed op het volume. Hoe kleiner de druppels, hoe meer druppels uit een flesje gaan. Bij het COMOD®-systeem is dat minimaal 300 druppels, en de druppelgrootte correspondeert ongeveer met de hoeveelheid die een oog kan opnemen. Dus met dit systeem heeft u een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.

 

Kunnen contactlenzendragers producten gebruiken op basis van hyaluronaat?

Als de verdraagzaamheid met het materiaal van de lens is gewaarborgd, zeker. Ze zijn bij uitstek geschikt voor nabevochtiging. De contactlenzen blijven in de ogen en worden goed bevochtigd.

Meer interessante pagina's