Tien tips voor contactlensdragers: van de juiste plaatsing tot hygiënisch opbergen

Contactlenzen zijn eigenlijk heel comfortabel. Eigenlijk. Want bij mensen met droge ogen worden symptomen zoals branderigheid, jeuk en tranen verergerd door de lenzen, vooral als hier niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Daarom hebben we een aantal tips voor u, voor het juiste gebruik van contactlenzen.

1. Voorafgaand aan het inbrengen: hygiënische stappen in acht nemen

Voordat u uw contactlenzen uit de lenshouder neemt, moet u uw handen grondig wassen met water en zeep. Mocht u make-up op willen doen, dan kunt u de make-up het beste na het inzetten van de lenzen aanbrengen, anders is het risico te groot dat mascara of eyeliner op de lens terechtkomt. Neem de eerste contactlens uit de lenshouder.
 

2. Contactlenzen correct inzetten

  • Plaats ten eerste de contactlens op de top van uw wijsvinger. Controleer of de contactlens goed op de vinger is geplaatst, dat wil zeggen met de binnenkant naar boven.
  • Trek vervolgens met de andere hand het onderste ooglid voorzichtig naar onderen zodat u de lens gemakkelijker kunt inzetten. Dit klinkt moeilijker dan het is, omdat de lens zich meestal vanzelf aan het oog ‘hecht’. Het gevoelige hoornvlies mag niet worden aangeraakt.
  • Tot slot kunt u voorzichtig knipperen om de lens juist te positioneren.
     

3. Het gevoel een zandkorrel in het oog te hebben? Misschien zit de lens achterstevoren!

Naar een paar keer knipperen zou u eigenlijk niets meer moeten voelen. De regel is: 20 seconden na het inzetten zou er geen gevoel meer mogen zijn dat er iets vreemds in het oog zit. Als dat wel zo, kan het zijn dat uw contactlens achterstevoren in het oog zit. Om dit te controleren, dient u de contactlens uit het oog te halen, en nauwkeurig te onderzoeken. Als de rand niet recht naar boven wijst maar, als een soort diep bord is afgevlakt aan de zijkant, dan is de lens inderdaad omgeklapt.
 

4. Dagelijkse draagtijd?

Meestal bestaat er bij moderne contactlenzen geen maximale draagtijd. Maar als u van plan bent de contactlenzen dagelijks van ’s ochtends tot ’s avonds laat te dragen, moet u uw specialist hierover informeren. Deze zal u het juiste zuurstof doorlatend materiaal adviseren.
 

5. Wanneer u een pauze zou moeten nemen

Als u last heeft van droge ogen, moet u overwegen of het echt nodig is de contactlenzen bijna 24/7 te dragen. Zoek naar een compromis: thuis bij het tv kijken kan een bril worden gedragen. Hetzelfde geldt voor de bioscoop. Vooral beeldschermwerk belast de ogen enorm; neem altijd uw bril, uw lenshouder en de contactlens vloeistof mee naar kantoor, dan kunt u ze omwisselen voor een bril als u last krijgt.
 

6. Wanneer een pauze absoluut noodzakelijk is

Als uw ogen ontstoken zijn, erg gevoelig zijn of pijn doen, moet u de lenzen onmiddellijk uitdoen en een bril opzetten. Hetzelfde geldt voor infecties met koorts en ernstige verkoudheid. Vraag aan uw specialist of u dezelfde lenzen mag hergebruiken na de ziekte, of dat u die voor de zekerheid moet weggooien.
 

7. Draagtijd in acht nemen

Iedere contactlens heeft een soort vervaldatum. Sommige mogen maar een dag worden gedragen, andere wel vier weken. Deze voorgeschreven periode mag niet worden overschreden, omdat de lens, ondanks zorgvuldige hygiënische maatregelen, te vervuild raakt en het oog dus kan irriteren.
 

8. Bij droge ogen: gebruik de juiste oogdruppels

Voor droge ogen zijn bevochtigende oogdruppels een echte zegen. Helaas zijn niet alle oogdruppels compatibel met contactlenzen. Sommige contactlenzen mogen pas 30 minuten na het aanbrengen van een middel worden ingezet. Dat is niet het geval met de productlijn van HYLO EYE CARE®, die is ook geschikt voor contactlensdragers.
Informeer hiernaar.
 

9.  Contactlenzen op reis

In principe kunt u tijdens uw vakantie uw contactlenzen dragen zoals thuis, mits de hygiëne gelijkwaardig is aan die van ons land. Als dat niet het geval is, moet u overwegen om daglenzen te nemen. Uiteraard moet u uw handen net zo goed wassen en/of desinfecteren voor het inzetten en verwijderen, maar met daglenzen is het risico kleiner dat deze sterk zullen vervuilen. Na een dag dragen worden die toch weggegooid, dus het dagelijkse reinigen en ontsmetten vervalt.
 

10. Contactlenzen op de juiste manier bewaren

Contactlenzen moeten goed worden verdragen en de ogen niet irriteren, en daarom moeten ze regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd. Dat betekent dat de contactlenzen ’s nachts in een geschikt desinfectiemiddel moeten worden gelegd. Vooraf moet de lenzen manueel reinigen. Dat doet u door de contactlens in uw handpalm te leggen, er wat reinigingsvloeistof op te druppelen, en ze schoon te wrijven. Plaats ze dan in de lenshouder voeg zo veel bewaarvloeistof toe dat de contactlens helemaal bedekt is.

 

Opmerking: neem contact op met uw specialist voor het juiste gebruik van uw contactlenzen, en lees de bijsluiter.

Lees ook: Bevochtigende oogdruppels en contactlenzen – gaat dit samen?

Meer interessante pagina's