Oogdruppels zonder conserveringsmiddelen

De symptomen van droge ogen kunnen snel en eenvoudig worden verzacht met bevochtigende oogdruppels. Conserveringsmiddelen in oogdruppels kunnen de ogen echter beschadigen. Daarom dienen uitsluitend oogdruppels zonder conserveringsmiddelen te worden gebruikt.

Waarom zijn conserveringsmiddelen in oogdruppels nodig?

Conserveringsmiddelen in oogdruppels moeten voorkomen dat ziekteverwekkers in de ogen komen. In veel verpakkingen van oogdruppels zonder steriele sluiting, kunnen zich bacteriën en schimmels nestelen en zich vermeerderen. Bij het druppelen komen die dan in het oog, en kunnen daar tot infecties leiden.

Conserveringsmiddelen moeten de groei van ziektekiemen voorkomen. Echter: testen hebben aangetoond dat conserveringsmiddelen geen volledige bescherming bieden tegen ziektekiemen. Bij een derde van de onderzochte oogdruppels waren na twee weken bacteriën in de verpakking zichtbaar, ondanks toevoeging van conserveringsmiddelen. Het nut van conserveringsmiddelen wordt hierdoor betwijfeld. Bovendien worden deze toevoegingen niet altijd goed verdragen1.
 

Welke conserveringsmiddelen zitten in oogdruppels?

Vooral het conserveringsmiddel benzalkoniumchloride staat ter discussie. Deze stof, die ook in ontsmettingsmiddelen wordt gebruikt, schaadt het gevoelige hoornvlies en verandert de samenstelling van de traanfilm. De toestand van de droge ogen wordt als gevolg verder verslechterd.

Oogdruppels met benzalkoniumchloride kunnen de ogen bij langdurig gebruik dus meer schaden dan goeddoen. Daarbij komt dat benzalkoniumchloride een allergische reactie kan veroorzaken. Met name mensen die dagelijks oogdruppels gebruiken moet daarom absoluut op een middel zonder conserveringsmiddelen kunnen vertrouwen.

Behalve benzalkoniumchloride zijn er nog andere middelen waarmee oogdruppels worden geconserveerd. Dat zijn bijvoorbeeld Polyquad®, PURITE® of het oxychloorcomplex. Deze middelen zijn slechts onder bepaalde voorwaarden beter verdraagbaar dan benzalkoniumchloride. Ook deze kunnen de ogen irriteren en allergieën veroorzaken.

Andere conserveringsmiddelen die u beter kunt vermijden zijn:

  • cetrimide
  • polyhexanide
  • chloorhexidinedigluconaat
  • polidroniumchloride
  • chloorbutanol
  • PURITE®

 

PURITE® valt bij daglicht uiteen in onschadelijke ionen en zuurstof. Hoe snel dat echter gebeurt, en of PURITE® daardoor minder schadelijk is voor de cellen dan andere conserveringsmiddelen, wordt betwijfeld. Onderzoek met levend weefsel heeft schadelijke effect aangetoond2.
 

Het COMOD ® -systeem maakt conserveringsmiddelen overbodig.

Voor contactlensdragers en mensen die langdurig last hebben van droge ogen, is het beste alternatief oogdruppels zonder conserveringsmiddelen. De innovatieve multi-doseringsverpakkingen van Ursapharm maken steriliteit zonder conserveringsmiddelen mogelijk: de producten zijn uitgerust met het unieke COMOD®systeem.

Dankzij een geraffineerde luchtcirculatie en een speciale pomp voorkomt het mechanisme dat de oogdruppeloplossing in contact komt met de buitenlucht. Bacteriën en schimmelsporen kunnen zodoende niet in het binnenste van de verpakking komen, en besmetting is uitgesloten. De oogdruppels zijn dankzij het COMOD® -systeem zes maanden houdbaar na opening.

 

1Bron: persmededeling van het Deutschen Ophtalmologischen Gesellschaft (DOG), januari 2013 (http://www.dog.org/wp-content/uploads/)
2Schrage, N.etal.: Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2012; 250 (9): 1333-40

Meer interessante pagina's