Oogdruppels: toediening en dosering

Er zijn verschillende verpakkingen van oogdruppels beschikbaar, afhankelijk van hoe vaak de druppels worden toegediend. Kleine plastic ampullen worden voor een eenmalige dosis gebruikt, terwijl de gebruikelijke druppelflesjes enkele milliliters bevat, voor meerdere doses. Voor behandeling in de nacht, of in zeer ernstige gevallen van droge ogen, zijn naast oogdruppels ook zalf of gel geschikt.

Toediening: enkele-dosis-systemen

Onder het klassieke mono-dose-systeem vallen ampullen voor éémalig gebruik. Dit zijn kleine, transparante plastic ampullen die exact de hoeveelheid oogbevochtigingsmiddel voor een keer bevatten. Ampullen voor éémalig gebruik bevatten steriele oplossingen: ze worden pas vlak voor het gebruik opengebroken. Omdat ze worden weggegooid na het gebruik zijn deze systemen niet milieuvriendelijk. Toevoeging van conserveringsmiddelen is niet vereist bij enkele doses, omdat ziekteverwekkers de ampullen niet kunnen binnendringen. De voordelen van deze toedieningsvorm op een rij:

 • Wordt goed verdragen omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten
 • Hygiënisch verantwoord omdat een meervoudige toepassing achterwege blijft
 • Handig voor op reis
   

Toediening: multi-doserings-systeem

Onder het klassieke multi-doserings-systeem vallen kunststof druppelflesjes die gewoonlijk tien milliliter traanvervangingsvloeistof bevatten, voor meerdere toepassingen. Ze zijn voorzien van een handig mechanisme waarmee druppelsgewijze dosering mogelijk is. Over het algemeen wordt de flacon verticaal boven het oog gehouden dat moet worden behandeld met oogdruppels. Afhankelijk van het mechanisme, moet de gebruiker ofwel de houder knijpen, of een lichte pompende beweging uitvoeren.

Bij veel conventionele systemen van meerdere doses moeten de oogdruppels worden verrijkt met conserveringsmiddelen, om de oplossing te beschermen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Een uitzondering hierop zijn de recente steriele multi-doserings-systemen (bijvoorbeeld HYLO EYE CARE® met het gepatenteerde COMOD® systeem. Dankzij het ontwerp en het ventielsysteem wordt het binnendringen van bacteriën ook na herhaald gebruik effectief voorkomen.

Met dit systeem is het mogelijk om af te zien van conserveringsmiddelen, en wordt het risico dat de ogen beschadigd raken door irriterende toevoegingen verminderd. Patiënten die langdurig moeten worden behandeld met oogdruppels, zouden daarom bij hun apotheker moeten informeren naar dit nieuwe systeem, die het mogelijk maakt meerdere doses te gebruiken, zonder conserveringsmiddelen.

Voordelen van het conserveringsmiddelvrije multi-dose-systeem:

 • Goede verdraagzaamheid omdat het geen
 • Hoog rendement (producten van HYLO EYE CARE® bevatten minstens 300 druppels)
 • Hygiënisch
 • milieuvriendelijk
 • Eenvoudige dosering
 • Druppels zijn altijd even groot en kunnen nauwkeurig worden gedoseerd
 • Goedkopere behandeling door een grotere bereik
   

Toediening: oogzalf of gel

Zalf en gel onderscheiden zich in de eerste plaats door hun lange aanwezigheid op het oog. Omdat ze echter leiden tot tijdelijk wazig zien, zijn ze vooral geschikt voor gebruik ’s nachts, of tijdens situaties die zeer belastend zijn voor de ogen, maar waarbij geen duidelijk zicht nodig is (lange vluchten bijvoorbeeld). Mensen die lijden aan een ernstige, chronische vorm van droge ogen kunnen ook, als het dagelijks leven dit toelaat, in plaats van oogdruppels oogzalf gebruiken.

De voordelen van deze toedieningsvorm op een rij:

 • Lange aanwezigheid op het oog
 • Wordt goed verdragen: VITA-POS® oogzalf
 • Oogzalf is vrij van conserveringsmiddelen

Meer interessante pagina's